Příprava na válku velkého rozsahu je nezbytná, uvedl na úterním velitelském shromáždění náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Nemusíme se přesvědčovat, že eskalační potenciál války na Ukrajině stále roste. Vyloučit nelze ani ty nejvážnější scénáře,“ řekl doslova. S vojenskou rázností dodal, že „musíme být brutálně efektivní“, neboť kdyby došlo ke střetu mezi Ruskem a NATO, dotklo by se to naší země okamžitě.

Řehkova slova nacházejí u současné vládní reprezentace daleko větší ohlas, než za jeho předchůdců Aleše Opaty a Petra Pavla. Armádní rozpočet se přes veškeré ekonomické potíže příští rok zvýší na 112 miliard korun. Závazek výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP chce Fialova vláda naplnit do konce svého volebního období v roce 2025.

Zdroj: DeníkMožná ještě důležitější než další peníze je přesvědčit o důležitosti armády většinu lidí. „V konečném důsledku je válka vždy souboj vůlí. Nesmíme ani jako vojáci, ale ani jako celá společnost připustit nahlodání naší vůle k obraně,“ míní Řehka, který je ovšem voják, nikoliv politik.

Ví premiér, co vás trápí? Sledujte na deník.cz živé debaty s Petrem Fialou.
ANKETA: Byli byste pro vybudování americké základny na území České republiky?

Politikem zato je premiér Petr Fiala, jehož úkolem je komunikovat s českou veřejností i se spojenci. Na aktuální schůzce představitelů zemí V4 bude s partnery ze Slovenska, Polska a Maďarska probírat pomoc Ukrajině, a další otázky, třeba Orbánovu šálu s mapou Velkého Maďarska, což je hlavně pro Slováky nepřijatelná symbolika.

Zřejmě také dojde na dvojaký postoj Viktora Orbána k ruskému vládci. Tento měsíc Maďarsko například zablokovalo unijní pomoc Ukrajině ve výši 18 miliard eur. Je pro Česko uskupení V4 stále užitečné?