Do statistik nově přibyli také čtyři zemřelí s nemocí covid-19. Dvě úmrtí připadají na dnešek, ve čtvrtek a ve středu byly oběti tři, v úterý žádná a v pondělí čtyři. U většiny nakažených je ale průběh nemoci mírný. Dosud se vyléčilo 16.040 lidí. V nemocnicích je s koronavirem nyní 108 pacientů, v těžkém stavu je 22 z nich.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Jak se opět změní pravidla při nošení roušek

Od začátku týdne potvrdily testy přítomnost nového koronaviru u 1035 lidí. Ve středu přibylo 316 nových případů. Byl to pátý nejvyšší denní nárůst od března a třetí nejvyšší v srpnu. Ve čtvrtek počet prokázaných případů stoupl o 247, v úterý o 281 a v pondělí o 191.

Nejvíce nakažených za posledních sedm dní je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel na Uherskohradišťsku, a to více než 44. Následuje okres Plzeň-sever s více než 36 a Kolínsko s 35 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Každou hodinu během středečního dopoledne postoupilo odebrání vzorků z nosohltanu asi 25 zaměstnanců firmy InTiCa Systems Prachatice, vše se uskutečnilo v klidu, odpoledne přijdou na řadu jednotlivci.
Řízení krajů během koronaviru: hejtmani dostali od čtenářů horší dvojku

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek ohlásil třetí změnu pravidel pro nošení roušek za čtyři dny. Zakrývání nosu a úst nebude povinné ve školách, obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Roušky tak lidé budou muset mít v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb. Pravidla budou platit od září.