První tři případy koronaviru se v Česku objevily 1. března. Tisícovou hranici počet nemocných přesáhl 21. března. Po 105 dnech od začátku epidemie dosáhl počet potvrzených případů 10.000 a na současných 20.000 narostl za dalších 64 dní. Nejvyšší denní nárůst počtu nemocných statistiky ministerstva zdravotnictví zaznamenaly 27. března, kdy přibylo 377 potvrzených případů. O 43 případů méně laboratoře odhalily 3. dubna. Na třetím místě je minulý čtvrtek s 330 potvrzenými případy.

Ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.
Barbora Vaculíková: Na možnou druhou vlnu koronaviru jsou nemocnice připravené

Nejvíc lidí se nemocí covid-19 nakazilo od začátku epidemie v Moravskoslezském kraji. Tamějších 5105 případů představuje přibližně čtvrtinu ze všech dosud infikovaných v Česku. Následuje Praha s 4399 případy, tedy více než pětinou celorepublikového počtu. Třetí je Středočeský kraj s 2292 infikovanými.

Naopak nejméně lidí se novým koronavirem nakazilo v Královéhradeckém a pak Jihočeském kraji. Laboratoře tam dosud odhalily infekci v 440 respektive 468 případech.

V současnosti hlásí nejvyšší nárůst počtu nemocných Praha a Havlíčkobrodsko, kde se za posledních sedm dní nakazilo téměř 35 lidí v přepočtu na 100.000 obyvatel. Následují Uherskohradišťsko s téměř 34 a Frýdecko-Místecko s více než 32 infikovanými na 100.000 obyvatel za poslední týden.

U většiny nakažených má nemoc covid-19 mírný průběh. V nemocnici je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 96 lidí s koronavirem. Stav 26 z nich je vážný.

Test na koronavirus v Německu. Ilustrační snímek
Nevratné změny v mozku. U covidu je i riziko ztráty paměti, tvrdí nová studie

Laboratoře v Česku udělaly od konce ledna celkem 798 770 testů na nový koronavirus. Nejvíc testů za den, a to 9383, provedly 5. května.

Znovuzavedení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a v MHD má bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování, oznámil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé budou muset nosit roušky ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů.

Od pondělí 24. srpna se změní pravidla pro karanténu, kam míří podezřelí z nákazy, a pro izolaci nemocných covidem-19. Obě opatření se zkrátí ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým.

Zelenou mají Praha a Frýdek-Místek  

Na mapě regionů podle šíření nemoci covid-19 jsou i nadále zelené, tedy v prvním stupni rizika, Praha a Frýdecko-Místecko. Ostatní regiony jsou bílé, tedy s nulovým, nebo zanedbatelným rizikem nákazy. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Situaci za týden od 7. do 13. srpna tak úřad hodnotí stejně jako před týdnem. Od března se v ČR nakazilo covidem-19 přes 20 tisíc lidí, aktuálně nemocných je přes 5800.

Nejvyšší počet pozitivně testovaných na covid-19 na 100 tisíc obyvatel je na Frýdecko-Místecku (244,1), Praha má počet nižší (107,5). Za posledních sedm dní přibylo v okrese Frýdek-Místek přes 60 nových případů na 100 tisíc obyvatel a v Praze asi 35 na 100 tisíc obyvatel. V celé ČR je nových případů zhruba 15,6 na 100 tisíc obyvatel.

Koronavirus - Ilustrační foto
Profesorka Adámková: Vývoj vakcíny proti covidu pokračuje, rozhodnout musí vláda

"Lokální ohniska nákazy jsou tvořena z velké části bezpříznakovými případy nebo pacienty s mírným průběhem onemocnění. V lokalitách se zvýšeným výskytem nákazy je situace pod kontrolou, nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, nerostou počty hospitalizovaných," uvedla v tiskové zprávě hlavní hygienička Jarmila Rážová.

V Praze i na Frýdecko-Místecku je podle hygieniků většina nových případů spojena s velkými ohnisky. Spojit se s nimi nedaří méně než pětinu případů. Podle ministerstva je i v jiných zemích hlášen nejvyšší výskyt v hlavních městech kvůli velké kumulaci lidí a početnosti akcí. Reprodukční číslo, tedy počet dalších nakažených od jednoho prokazatelně nemocného, je v Praze vyšší než jedna, existuje proto podle ministerstva určité riziko komunitního šíření.

Na Jablunkovsku v okrese Frýdek-Místek se prokázalo propojení mezi ohnisky, podle ministerstva se očekává další nárůst včetně onemocnění seniorů. Mezi novými případy je jich více než čtvrtina. V Moravskoslezkém kraji se podle úřadu situace stabilizovala a i v okrese Frýdek-Místek je méně než 20 nových případů denně. Karvinsko, kde bylo velké ohnisko spojené s provozem dolů, jsou jen sporadické případy.