Rizikové skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti covidu, zůstalo dnes na 62 bodech. To odpovídá čtvrtému z pěti stupňů rizik.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem už dva týdny v Česku klesají. Zatímco ještě na přelomu října a listopadu dosahovaly až přibližně 15 tisíc případů denně, tento týden se pohybují kolem 4000 až 6000 za den. Méně se testuje, ale snižuje se i podíl pozitivních případů na počtu provedených testů. V posledních dnech už nepřesahuje 25 procent. O počtu čtvrtečních testů bude ministerstvo informovat dnes večer. Noční aktualizace dat byla dnes z technických důvodů o několik hodin zpožděná.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu. Trvat bude do 12. prosince

Aktuálně má v Česku nákazu 95 501 lidí, většina má lehký průběh nemoci. V nemocnici je 6555 lidí, v posledních dnech počet kolísá, ale drží se pod 7000. Nad 7000 byl naposledy v pátek. V těžkém stavu je méně než 1000 pacientů. Stále však přibývá úmrtí. Ve čtvrtek jich přibylo 59, za listopad zatím 3353. Nejvyšší denní počet úmrtí s covidem připadá na 3. listopadu s 256 mrtvými. Celkový počet zaznamenaných případů covidu-19 v Česku od 1. března, kdy byly potvrzeny první případy nákazy, činí téměř 482 tisíc.

Nejhorší epidemická situace v Česku zůstává nadále na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 623 nakažených na sto tisíc obyvatel. Vysoký počet má také Chrudimsko, Svitavsko a Jičínsko. Naopak relativně nejlépe je na tom Chebsko a Praha, kde bylo za uplynulý týden méně než 150 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel.

Nouzový stav 

Opatřeními proti covidu se dnes bude zabývat vláda. S účinností od pondělí je plánuje zmírnit tak, aby korespondovala se čtvrtým stupněm rizika protiepidemického systému PES. Dosud odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Povoleno by mohlo být třeba shromažďování až šesti lidí místo dvou, noční zákaz vycházení by mohl platit až od 23:00 místo 21:00. Na schválení přesunu do čtvrtého stupně rizik je navázán také návrat dalších žáků a studentů do škol. Prvňáci a druháci se do školních lavic vrátili ve středu, další by mohli jít 25. a 30. listopadu.

Mše svatá. Ilustrační snímek
Zavřené památky i zákaz návštěv mší. Pandemie připraví církev o desítky milionů

Vláda by dnes také měla prodloužit platnost pravidel, která byla navázána na nouzový stav. Ten měl skončit dnes, poslanci kabinetu povolili prodloužení do 12. prosince. Nouzový stav v Česku trvá od 5. října.