Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30 se tak v Česku s onemocněním covid-19 potýká 4803 lidí. Již o víkendu bylo překonáno dosavadní denní maximum potvrzených případů z 11. dubna, kdy bylo 4732 nakažených.

Laboratoře v neděli provedly kolem 1800 testů na přítomnost nového koronaviru, v sobotu to bylo zhruba o pětistovku více. Podíl pozitivních testů tak o víkendu stoupl k pěti procentům, v předchozích pracovních dnech byl méně než tři procenta. O víkendu se ale většinou méně testuje.  

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V neděli bylo s covidem-19 hospitalizováno 137 lidí, o tři více než v sobotu. Těžký průběh má 18 pacientů.

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)
Kurzarbeit místo Antiviru? Bude schválen do konce roku, říkají ministři

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů.

Situací v regionu se dnes zabývala Bezpečnostní rada kraje, po jednání hygienici oznámili, že jejich opatření kvůli koronaviru se budou nově uvádět v platnost s odkladem a bude se průběžně prověřovat jejich účinnost.

Odpoledne demonstranti v Ostravě kritizovali komunikaci vlády při zavádění protivirových opatření a vyzvali ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k rezignaci.

Lidé na Masarykově náměstí protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě, 20. července 2020 v Ostravě.
Ostrava nemlčí! Největší lež v zemi! Lidé protestovali proti ministru Vojtěchovi

Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 tisíc obyvatel zhruba 50 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to 39 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Novojičínsku přibližně 15 nakažených na 100 tisíc obyvatel a na Ostravsku je jich deset.

Další lokální ohnisko je ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 lidmi, je nutné při nich dodržovat rozestupy. Na Uherskohradišťsku hlásí za sedm dní přibližně 24 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
V OKD startuje další plošné testování. Hygienici se snaží předejít chybám

Dalším více postiženým regionem Česka je podle této statistiky momentálně Mělnicko, kde mají za uplynulý týden téměř 23 nakažených na 100.000 obyvatel. Lokální ohnisko se tam objevilo v Čečelicích. Jde o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně. Onemocnění testy prokázaly u deseti z nich.