Při procházkách tam narazíte na nejvíc zeleně i chráněných území v poměru k rozloze kraje. Lidé v regionu zároveň produkují nejméně komunálního odpadu na hlavu a do kanalizace vypouštějí nejméně špinavé vody. Liberecký kraj se i díky tomu stal vítězem kategorie Ekologie a životní prostředí v rámci srovnávacího průzkumu Místo pro život 2019.

Na druhé pozici se umístilo Zlínsko a třetí příčku obsadil Pardubický kraj.

Ilustrační foto
Renesance kempů. Ročně je navštíví přes milion Čechů a desetitisíce cizinců

Největší potíže se životním prostředí mají naopak v Praze, Moravskoslezském kraji a na jihu Moravy.

„Téma ekologie je v poslední době aktuální a je to také znát na preferencích obyvatel České republiky. Z osmi hodnocených kategorií výzkumu Místo pro život je to právě oblast Ekologie a životní prostředí, která má dle výsledků průzkumu mezi veřejností nejvyšší prioritu,“ říká za organizátory projektu Petr Lutonský.

Spokojení Jihočeši

Součástí Města pro život, jehož mediálním partnerem je Deník, byl totiž i průzkum mezi 1250 obyvateli ze všech koutů republiky. Ukázalo se v něm, že lidé často situaci ve svém okolí vnímají subjektivně o trochu jinak, než o realitě napovídají „tvrdá“ statistická data.

panská skála
Po stopách pyšné princezny či vrchního Vrány. Navštivte slavné filmové lokality

„Zdaleka největší spokojenost se stavem ekologie panuje v Jihočeském a Královéhradeckém kraji,“ říká analytička agentury Datank, která data vyhodnocovala, Jana Březinová.

„Na jihu Čech je to jistě zásluha Národního parku Šumava a na Královéhradecku zase Krkonošského národního parku, které zlepšují situaci životního prostředí v obou regionech,“ dodává.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř