V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem se vydáme do Černínského paláce, kde nám exkluzivní rozhovor poskytl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Ten v rozhovoru velice ocenil obrovskou pomoc českých občanů ukrajinským uprchlíkům, díky které se Česku podařilo zvládnout obrovskou uprchlickou vlnu Ukrajinců po začátku ruské agrese. "Ukrajinští uprchlíci dostali možnost v Česku pracovat a velká část z nich skutečně pracuje. Svojí prací tak Česku vrací velkou část nákladů," uvádí Lipavský.

V téměř polovině ledna lze už také říci, že Česko a celá Evropská unie zvládne topnou sezónu i bez dodávek ruského plynu. V Evropě je už teď dost terminálů na zkapalněný plyn. Chybí ale propojení některých plynovodů," říká k výhledu na tento rok Lipavský. Podle jeho ale další terminály i propojení vznikají, takže výhled na tento rok vidí optimisticky. Podobně Lipavský věří, že Ukrajině ve válce s Ruskem zvítězí. O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropa pro Čechy.