Sportovci už dříve mohli při trénincích nebo zápasech odložit respirátory, ale jen v určitých situacích nebo za splnění různých podmínek. Bez ochrany dýchacích cest mohli být sportovci podle původního opatření, platného od 10. května, například v případě, pokud se nedostali k jinému člověku na vzdálenost menší než dva metry, nebo třeba pokud měli negativní test.

Hudební festival Šance pro kulturu se na Výstavišti konal v úterý 11. května 2021.
PŘEHLEDNĚ: Všichni žáci do škol i více lidí na akcích. Co vše se nově změní

Změna opatření platná ode dneška už nestanovuje pro sportovce žádné podmínky. Respirátor podle ní už nemusí mít žádní sportovci nebo cvičící lidé při tréninku, cvičení, zápasu či soutěži. Bez ochrany úst a nosu mohou být i trenéři, další členové týmů při kolektivních sportech a rozhodčí.

Nově ode dneška změna opatření zařazuje mezi lidi, kterých se netýká povinné nošení ochranných prostředků, také zákazníky a zákaznice některých služeb s péčí na hlavě a krku, u nichž by respirátor bránil v poskytnutí služby. Jde třeba o kadeřnictví či kosmetické služby. Ačkoli se provozovny služeb spojených s péčí o tělo otevřely znovu už 3. května, jejich klienti dosud v seznamu výjimek z povinného nošení respirátorů chyběli.