Česko odkládá přijetí důležité protikorupční legislativy, ať už jde o zákony upravující lobbing, ochranu oznamovatelů nekalého jednání, zveřejňování skutečných vlastníků firem, či pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Poukázala na to ve zprávě Evropské komise o stavu práva v jednotlivých členských státech komisařka Věra Jourová. Podobný účet Babišově vládě vystavila protikorupční skupina Rady Evropy GRECO a také iniciativa Rekonstrukce státu. To je důvod, proč Piráti a další opoziční strany chtějí svolat v říjnu na toto téma mimořádnou schůzi sněmovny.

Ministr vnitra Jan Hamáček.
Chystáme záložní lůžkové kapacity, řekl Hamáček po jednání krizového štábu

Prošlé termíny

Podle žebříčku GRECO bylo Česko loni v přijímání nových pojistek proti korupci nejhorší ze 42 zemí. Tereza Krištofová z Rekonstrukce státu připomíná, že značné zpoždění má devět z deseti klíčových norem: „Například první snahy o rozšíření působnosti NKÚ jsou z roku 2009, požadavek na posílení transparentnosti soudů a přijetí zákona o lobbování vzneslo GRECO před čtyřmi lety. O změnu systému přidělování exekucí se politici neúspěšně pokoušejí již od roku 2014.“ Současný kabinet dokázal prosadit novelu registru smluv, zákona o právu na informace a nominační zákon. „Ačkoliv je mnoho norem v přípravách, většina z nich má významné zpoždění. To by měl být varovný signál hlavně pro ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou, jelikož ve vládě odpovídá za boj s korupcí,“ doplňuje Josef Karlický, vedoucí týmu Rekonstrukce státu.

Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil o zkušenosti s covidem: Možná jsem utekl hrobníkovi z lopaty

Ochrana čestných

Ministryně Benešová (za ANO) minulý týden vládě předložila normu o ochraně oznamovatelů (whistleblowerů) a související změnový zákon. Resort zdůrazňuje, že tak učinil jako první ze všech unijních států.

Návrhy počítají s ochranou oznamovatelů všech trestných činů, přestupků a jiných protiprávních jednání ve vymezených oblastech.

Mikuláš Minář, zakladatel spolku Milion chvilek pro demokracii
Minář potvrdil vstup do politiky. Věřím ve vítězství, vítr se otáčí, vzkázal

Mají zajistit vymahatelnost navržené právní úpravy a současně předcházet její zneužitelnosti. Oznamovatelé budou chráněni například obrácením důkazního břemene, kdy žalovaný, většinou zaměstnavatel, bude muset prokazovat, že proti oznamovateli neučinil odvetná opatření.

Zákon má být přijat nejpozději 17. prosince 2021, kdy uplyne transpoziční lhůta.