Kimův dlouhý černý kabát a typický účes, připomínající jeho zesnulého dědečka Kim Ir Sena, byly zpočátku považovány za nepovedenou snahu o nápodobu svých předků. Sedmadvacetiletý dědic severokorejského „trůnu“ se ale do role překvapivě dobře vžil. A specialisté na Korejskou lidově demokratickou republiku (KLDR), kteří byli zpočátku k jeho vládě skeptičtí, nyní očekávají, že u moci zůstane na neurčito. Pokud mu to zdraví dovolí.

Je to výrazná změna oproti počátkům Kimovy vlády. „V Jižní Koreji a Číně bylo tehdy mnoho karikatur Kim Čong-una a všichni si z něj dělali legraci. Pro lidi v zahraničí, hlavně v Jižní Koreji a Americe, bylo velmi těžké brát ho vážně," vzpomíná pro CNN bývalý zvláštní představitel Spojených států amerických (USA) pro Severní Koreu Joseph Yun. I on sám tehdy vnímal Kima jako předmět posměchu.

Mladý tyran

Pohled na nového vůdce se začal měnit, když mladý Kim předvedl a naplno projevil bezohlednost a rozhodnost, která byla překvapivá a v rozporu s jeho nízkým věkem. 

Ukázal, že pro upevnění své moci udělá cokoliv. Neváhal popravit i své nejbližší. Například jeho mocný strýc Jang Song Thaek, kdysi považovaný za Kimova mentora, byl v roce 2013 popraven za „pokus o svržení vlády“, odůvodnila tvrdý trest zpráva státních médií.

Plovoucí hotel se nyní nachází v Severní Koreji.
Unikátní plovoucí hotel skončil v Severní Koreji. Teď legendu zřejmě zbourají

V roce 2017 byl také zavražděn Kimův nevlastní bratr Kim Čong Nam, žijící v exilu. Podlehl účinkům nervové látky VX na letišti Kuala Lumpur v Malajsii. Za atentát KLDR dodnes odmítá přijmout jakoukoliv odpovědnost.

I díky těmto hrůzným činům dnes málokdo Kimovu autoritu zpochybňuje. V současné době se navic experti obávají, že pandemie koronaviru žene Severní Koreu do ještě větší izolace a její vůdce by se tak mohl stát mocnějším a nebezpečnějším.  

Ještě než získal obraz krutého a nebezpečného tyrana, musel si ale mladý Kim najít své místo v dynastii, která jeho zem vede už přes sedmdesát let. Znamenalo to vypořádat se s otcem a praotcem.

Zrození vůdce

V dubnu 2012 pronesl Kim Čong-un svůj první veřejný projev při příležitosti stého výročí narození jeho dědečka. V KLDR jde o jeden z nejvýznamnějších dnů v kalendáři. Už tehdy byl cítit výrazný odklon od stylu jeho otce Kim Čong Ila, jehož hlas byl na veřejnosti sotva slyšitelný.

Mladý vůdce stál u řečnického pultu a přešlapoval z jedné nohy na druhou. V projevu mimo jiné důrazně slíbil, že dodrží přání svého umírajícího otce a vybuduje silnou socialistickou zemi.

O necelý rok později, v únoru 2013, provedl svůj první jaderný test, třetí v historii KLDR. Tento provokativní krok byl interpretován jako Kimův vzkaz světu, zejména Spojeným státům, že má má nového vůdce Severní Koreje brát vážně. Přibližně ve stejnou dobu nastínil plán své „Pchjongjangské“ politiky, ve kterém chtěl rozvíjet jaderný program i ekonomiku.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na snímku sjezdu vládní strany 5. ledna 2021
KLDR hodlá dětem rozdávat sladkosti. Suroviny však musí zaplatit obyvatelé

Během několika dalších let se KLDR zaměřila na vývoj vojenské soběstačnosti a nezávislosti, nespoléhající jen na mezikontinenátilní balistické střely (ICBM). Pravidelně se testovaly také rakety krátkého a středního doletu a armáda spustila další tři podzemní jaderné exploze.  

Fakt, že země, která se jinak potýká s nedostatkem některých základních surovin, stále pracuje s jadernými hlavicemi, přitom považují někteří odborníci za velmi zvláštní. „Ve vývoji je nyní deset až patnáct potenciálních jaderných nosičů. Je to opravdu pozoruhodné,“ říká pro CNN specialista na nukleární zbraně Ankit Panda.

Schůzka s Trumpem  

Kromě obrovského armádního rozvoje dosáhl Kim, narozdíl od jeho otce a děda, i významného diplomatického vítězství. Summitu s úřadujícím americkým prezidentem.  

Kim se s tehdejší hlavou státu Donaldem Trumpem setkal v roce 2018 v Singapuru. Schůzka byla považována za příležitost k navázání nových vztahů mezi znepřátelenými národy. Vůdce KLDR se během své návštěvy Singapuru volně procházel po centru a mával na lidi, což bylo do té doby nemyslitelné. Veřejná vystoupení jeho otce i děda se odehrávala vždy podle pečlivě připraveného scénaře.

„Kimovo setkání s Trumpem utvrdilo svět, že je vůdcem a má na scéně mezinárodní politiky své místo,“ komentuje summit bývalý zvláštní představitel USA pro KLDR Yun.  

V dalších letech následovala řada schůzek se světovými vůdci, včetně čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, ruského prezidenta Vladimira Putina a jihokorejského prezidenta Mun Če-Ina. Kromě malého pokroku v řešení severokorejského jaderného problému ale ani jedno setkání nepřineslo hmatatelné výsledky. Podařilo se díky nim pouze posílit globální význam Kim Čong-una a Severní Koreje. 

Bizarní zákony

Kim svou moc v průběhu let dokazoval taky mnohdy nepochopitelnými zákazy. Nedávno dal například stopku některým typům účesů a oblečení, která jsou příliš kapitalistická.

Režim měl údajně vyřadit patnáct nesocialistických účesů a vznést požadavek, aby občané nosili řádné sestřihy. Podle dokumentu, který publikoval Kimirsenský socialistický svaz mládeže, se netoleruje účes mullet, kdy jsou vlasy ostříhané na krátko po stranách a na temeni, ale vzadu splývají většinou až na ramena. Vhodný není ani sestřih na ježka nebo jakkoliv obarvené vlasy.

Z oblečení jsou zakázané skinny džíny a značková trička. V Severní Koreji se netolerují ani piercingy nosu či rtů. Na dodržování pravidel často dohlíží státem řízená mládežnická organizace, jejíž stoupenci mají na ulici zastavovat lidi, jejichž oblečení vypadá příliš "cize".

Severokorejský vůdce také zakázal lidem nosit i kožené kabáty. Jako hlavní důvod uvedl, že až příliš Severokorejců kopírovalo jeho styl.

Fenomén kimčongunismus a nedostatek potravin  

Na osmém sjezdu Korejské strany práce, kdy byl Kim zvolen generálním tajemníkem, ze zdí odstranili obrovské portréty jeho otce i dědečka. Odborníci i jihokorejské ministerstvo pro sjednocení se shodli. Tento akt měl jasně ukázat, že Kim dosáhl úrovně svých předchůdců a míří ještě výš.

„KLDR začala interně používat neologismus zvaný kimčongunismus. V Severokorejských médiích se poté objevily zprávy o Kimově dokonalosti, hraničící s adorací,“ informovala Jihokorejská špionážní agentura tamní zákonodárce.

Zemědělci v KLDR
Okrasní ptáci? Nikoli. Hladovějící KLDR začne černé labutě chovat na maso

Ústřední tisková agentura KLDR popsala Kima jako vynikajícího učitele, který se svou jedinečnou ideologickou a teoretickou moudrostí ukazuje ostatním cestu. „Tyto zprávy byly jasně zaměřenou strategií Severní Koreji, aby odlišila kimčongunismus od ideologií jeho předchůdců. Kimova politika volá po vlastenectví a budování severokorejského státu, což je odklon od ambicí jeho dědečka o socialistické KLDR,” říká CNN ředitel Centra pro severokorejská studia Cheong Seong-chang. Podle všeho se tím Kim Čong-un snaží co nejvíc vymanit ze stínu Kim Čong-ila i Kim Ir Sena.

Narozdíl od svých předchůdců, kteří Severní Koreu prezentovali jako ráj na Zemi a neuznávali žádné její nedostatky, je Kim ochoten přiznat oblasti ke zlepšení, jako je například „napjatá“ potravinová situace v zemi.  

„Některé položky související s potravinami vykazují strmý nárůst cen. Kolísavost dostupnosti jídla a věcí denní potřeby celkově vzrůstá v souvislosti s dlouhodobě uzavřenými hranicemi,“ uvádí Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

KLDR a svět  

Od letošního října Severní Korea žádné rakety netestovala. Tato přestávka podle některých odborníků může souviset se zimními olympijskými hrami v Pekingu a sjezdem Čínské komunistické strany v roce 2022.  

Zdánlivě stabilní situace režimu pod Kimovým silným sevřením moci by mohla vést Bidenovu administrativu k myšlence, že se může soustředit na jiné, aktuálnější problémy v regionu, Čínu a Tchaj-wan. Experti ale varují před důsledky neangažování se v problematice KLDR, která aktivně pokračuje v budování svého zbrojního arzenálu.

Záhadné zmizení a shozená kila  

Otázkou ale také zůstává, jak se koncentrace moci v zemi změní, pokud Kim vedoucí pozici opustí. V dubnu 2020 se spekulovalo o tom, že podstoupil vážnou operaci. Tou dobou chyběl i při významném státním svátku, výročí narození Kim Ir Sena. V souvislosti s vůdcovou obezitou se hovořilo o možných problémech se srdcem.  

„Kim zhubl asi dvacet kilo, ze 140 na 120. Vypadá ale zdravě a objevuje se na veřejnosti, takže zřejmě jde o záměrné hubnutí“, informovali jihokorejští rozvědčíci parlament.  

Netflix potvrdil, že se Hra na oliheň stala jejich nejsledovanějším seriálem.
Seriál Hra na oliheň je tak velký hit, že ho i KLDR používá k propagandě

Pokud by přece jen šlo o něco vážnějšího, není jasné, kdo by vůdce vystřídal. Sestra nejspíš ne. „Kim Jo-čong ví, jak uhlazovat bratrovy hrany a posilovat jeho image, ale nenahradí ho. Severní Korea je konfuciánská země, kde se respektuje věk a mužskost. Sestra je Kimovým nejspolehlivějším spojencem, ale víc ne,“ řekl Guardianu Leif-Eric Easley, badatel Mezinárodních vztahů na Ženské univerzitě Ewha v Soulu.

Nejstaršímu Kimovu potomku je zřejmě jedenáct let, oficiálně se ale neví, zda jde o syna. Druhé dítě je navíc určitě dcera – alespoň to v roce 2013 tvrdil vůdcův kamarád, slavný basketbalista NBA Dennis Rodman, kterého Kim několikrát hostil. Nad nástupcem se tak stále vznášejí otazníky.