Online reportáž

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in vyhlásil rychle se šířící nákaze válku.

Analýzy na přítomnost protilátek proti koronaviru začalo v posledních dnech nabízet dokonce několik soukromých laboratoří.
Nabídek testů na koronavirus je hodně. Stát ale žádá: Volejte hygienu!

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkPevninská Čína ve středu zaznamenala 139 případů nákazy novým typem koronaviru a 31 úmrtí nakažených s dosavadní bilancí 80 409 případů infekce a 3012 obětí. Dnes to oznámily čínské zdravotnické úřady, napsala agentura Reuters.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, tak ve středu počet nově nakažených vzrostl o něco výrazněji než za úterý, kdy bylo ohlášeno 119 případů. Naopak počet obětí byl ve středu ve srovnání s úterními 38 nižší.

Všechny oběti zaznamenané ve středu jsou z provincie Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy. Přímo z provinčního hlavního města Wu-chan je hlášeno za středu 23 mrtvých. Dosud v Chu-peji nákaze podlehlo 2902 lidí. Ze 139 středečních případů infekce jich na tuto provincii připadá 134.

Letiště Brno 26.2.2020 - přílet letadla z Bergama v Itálii
V Česku stoupl počet nakažených na 12. Ministr zakázal vývoz dezinfekce

Bosna dnes potvrdila první dva případy nákazy novým koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ministra zdravotnictví autonomní Republiky srbské. Ta je součástí Bosny a Hercegoviny.

Koronavirem se nakazil muž středního věku, který se koncem února vrátil z Itálie, a jeho dítě, uvedl ministr Alen Šeranić. Pacient je ve stabilním stavu a je hospitalizován ve městě Banja Luka, které je správním střediskem bosenské Republiky srbské. "Testy na koronavirus byly u jeho ženy negativní, ale jeho dítě bylo pozitivní," řekl na tiskové konferenci.

Následovat mají testy dětí, které se ve škole dostaly do kontaktu s infikovaným spolužákem. Škola zůstane v příštích dnech zavřená. "Je to první případ nákazy. Nebyl neočekávaný, předpokládaný byl od propuknutí nákazy v Itálii, která patří mezi naše největší obchodní partnery," řekl Šeranić.

Bosnu a Hercegovinu tvoří bosňácko-chorvatská Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská na základě mírové dohody z roku 1995, jež ukončila krvavou občanskou válku. Obě entity přitom mají rozsáhlou autonomii, která značně omezuje funkčnost celostátních orgánů, včetně vlády a parlamentu.

Řecko zavřelo školy ve třech provinciích 

Řecké úřady kvůli šíření nového koronaviru nařídily zavřít všechny školy, sportovní centra, kina a divadla ve třech provinciích na západě země. Opatření platí ode dneška zatím na 48 hodin, informoval v noci na dnešek server Greek Reporter.

K preventivnímu opatření přistoupily řecké úřady poté, co se v oblasti potvrdil případ nákazy koronavirem. Infikovaný muž, který se nedávno vrátil z Izraele a Egypta, je hospitalizován ve městě Patras. Právě v této oblasti (provincie Achaia) bylo nařízeno zavření škol, stejně jako v provinciích Elida a Zakynthos. Dnes byl oznámen druhý případ ve městě Patras, jde o příbuzného prvního nakaženého v Patrasu.

Záchranářský stan před nemocnicí v severoitalské Cremoně
Italové kvůli koronaviru uzavřou školy po celé zemi, Polsko má první nákazu

Řecko má zatím deset potvrzených případů nemoci COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. První případ se v Řecku potvrdil 26. února, a to u 38leté ženy ze Soluně, která se krátce předtím vrátila ze severoitalského Milána. Soluň je na severovýchodě země, tedy v oblasti, kam se nyní snaží dostat tisíce migrantů z Turecka.

V Německu se za den objevilo přes 100 případů 

V Německu se za posledních 24 hodin objevilo přes 100 dalších případů nákazy koronavirem. Celkem jich tedy úřady zatím zaznamenaly 349. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha. Ministr zdravotnictví Jens Spahn očekává, že epidemie teprve dosáhne svého vrcholu. Na běžnou chřipku v této zimní sezóně v Německu zemřelo přes 200 lidí.

Ve středu dopoledne spolková republika registrovala 240 případů nákazy, která způsobuje nemoc COVID-19, dnes už o 109 více. Rychlý nárůst za poslední den zaznamenala nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, kde se počet případů zvýšil ze 111 na 175. V Bádensku-Württembersku je prokázaných infekcí 65, v Bavorsku 52. V Hesensku je případů 14, ve všech ostatních spolkových zemích deset nebo méně.

Institut Roberta Kocha, který spadá pod německé ministerstvo zdravotnictví, dnes také uvedl, že od října loňského roku zaznamenal 119.280 případů chřipky. V 17 procentech případů museli být nakažení hospitalizování, 202 jich zemřelo. Svaz německého průmyslu (BDI) dnes varoval před možnými dopady koronaviru na německé hospodářství. "Hrozí, že se hospodářský růst zastaví," míní BDI.

Kalifornie vyhlásila stav nouze 

Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šířící se nákaze koronavirem stav nouze. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Kalifornie dosud eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého.

Podle kalifornských úřadů nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehl v nemocnici nedaleko Sacramenta 71letý muž trpící i jinými zdravotními problémy. Nedávno byl na plavbě obří výletní lodí. Podle BBC se zřejmě nakazil na lodi Grand Princess, která minulý měsíc plula ze San Franciska do Mexika a zpět. Potom se vydala na Havaj.

Asi 60 cestujících bylo na plavbách do Mexika i na Havaj. Musejí být ve svých kajutách kvůli testům na koronavirus, protože není vyloučené, že se dostali do styku s mužem, který kvůli nákaze zemřel. Guvernér Newsom uvedl, že loď po připlutí zůstane dál od kalifornského pobřeží a testovací sady na ni budou dopraveny letecky. Podle Newsoma není vyloučené, že se nakazilo jedenáct cestujících a deset členů posádky, mají totiž příznaky nákazy koronavirem, píše portál USA Today.

Grand Princess provozuje společnost Carnival, jejíž loď Diamond Princess japonské úřady v únoru poslaly kvůli výskytu koronaviru do karantény. Nakazily se jím desítky pasažérů. Grand Princess má kapacitu pro 2600 cestujících a 1150 členů posádky

Vyhlášení stavu nouze umožní úřadům rychleji přijímat a podnikat opatření v boji proti koronaviru a otevírá Kalifornii přístup k federálním zdrojům. Newsom v prohlášení zdůraznil, že stav nouze nevyhlásil kvůli přístupu k federálním financím, ale kvůli rozšíření možností v postupu proti nákaze.

O uplynulém víkendu stav nouze vyhlásily státy Florida a Washington. Stát Washington patří v rámci USA k nejpostiženějším, neboť s výjimkou jedné oběti z Kalifornie jsou všechny případy úmrtí hlášeny odtud.

USA aktuálně evidují jedenáct obětí koronaviru a okolo 150 případů nákazy. Kongres USA pro tažení proti infekci připravil mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliard korun), který ve středu schválila Sněmovna reprezentantů a dnes tak podle očekávání učiní i Senát.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník