Počet zemřelých se v posledním týdnu zvyšuje o šest až deset procent denně. Jen za čtvrtek ohlásily všechny státy téměř 7300 obětí nákazy.

Na covid-19 tak nyní zemřelo zhruba stejně lidí jako za takzvaného velkého londýnského moru z poloviny 60. let 17. století. Počet obětí je však stále významně nižší než při pandemii španělské chřipky, která začala v roce 1918 a do svého odeznění v 1920 zabila přes 20 milionů lidí.

Odstranění sochy maršála Koněva.
Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli Koněvovi. Nepřípustné, ohradilo se MZV

Nový druh koronaviru se zřejmě objevil na konci loňského roku v čínské provincii Chu-pej a rychle se začal šířit po celém světě. Vědci o něm stále mnoho neví, včetně toho, pro jakou část nakažených je smrtelný. Dnešní čísla, tedy sto tisíc obětí na asi 1,6 milionu nakažených, by naznačovala úmrtnost asi 6,25 procenta.

Bezpříznakoví nemocní 

Řada odborníků se však domnívá, že skutečný počet nakažených je daleko vyšší, státy totiž většinou provádí testy na koronavirus jen u pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19 či u těch, kteří jsou přijati do nemocnice. U mnoha lidí se přitom objevují jen mírné či dokonce žádné symptomy onemocnění.

Podle studie čínských vědců by mohla být skutečná úmrtnost nižší než tři procenta. Stejná studie také uvádí, že 93 procent z tamních zemřelých na covid-19 bylo starší 70 let. I přesto se však stále častěji objevují i oběti z řad mladých dospělých či dokonce nezletilých.

Zdravotnice (na snímku z 30. března 2020) v nemocnici Santo Spirito v Římě
Koronavirus ve světě: Počet nakažených překročil 1,5 milionu lidí

Zatímco Spojené státy nyní evidují asi 30 procent všech nakažených, v Evropě je nepoměrně vysoký počet zemřelých. Podle Reuters to vysvětluje fakt, že byly silně zasaženy země s relativně starým obyvatelstvem, jako Španělsko či Itálie. Jižní Evropa zaznamenala více než třetinu všech obětí, ačkoliv eviduje jen 20 procent infikovaných.