Online reportáž

Slovensko má další dva případy nákazy koronavirem. Potvrzena je podle úřadů u manželky i syna muže, u kterého byla přítomnost viru zjištěna v pátek.

Čína má 99 nově nakažených

Počet obětí nového koronaviru a nově nakažených v pevninské Číně klesl a snížil se i v epicentru nákazy, provincii Chu-pej . V pátek oblast pevninské Číny, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, zaznamenala 99 nových případů nákazy novým koronavirem a 28 úmrtí na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje. Celkem tak Čína eviduje 80 651 případů a 3070 obětí. Dnes to podle agentury Reuters oznámily čínské zdravotnické úřady.

Koronavirus - Ilustrační foto
Proč se koronavirus vyhýbá dětem? Mají lepší imunitu, odhadují odborníci

Ve čtvrtek zaznamenala pevninská Čína 143 případů nákazy novým typem koronaviru a 30 úmrtí nakažených. Počet nově nakažených ve čtvrtek oproti středě nevýrazně vzrostl, naopak počet obětí byl ve čtvrtek ve srovnání se středečními 31 nižší.

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkV provincii Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy, se počet nově nakažených v pátek snížil na 74 ze čtvrtečních 126 a nemoci v pátek podlehlo 28 lidí - o jednoho méně než ve čtvrtek. Celkem zde nemoc COVID-19 už usmrtila 2959 lidí.

Čínský vývoz se prudce propadl

Čínský vývoz se kvůli vypuknutí nového koronaviru začátkem roku prudce propadl. Za leden a únor se meziročně snížil o 17,2 procenta na 292,45 miliardy dolarů (6,58 bilionu korun), tedy nejvíce od února 2019. 0 čtyři procenta zeslábl na 299,54 miliardy dolarů i dovoz, vedl si ale lépe, než očekávali analytici. Zahraniční obchod Číny se tak celkově snížil o 11 procent. Údaje, z nichž citují světové agentury, dnes zveřejnil čínský celní úřad.

Přísná vládní opatření proti šíření nemoci čínskou ekonomiku koncem ledna prakticky zabrzdila. Dopady začaly být znát zejména v únoru. Továrny a firmy, na jejichž dodávkách závisí i mnoho zahraničních společností, se vracejí do plného provozu jen pozvolna. Podle agentury Reuters by to některým mohlo trvat až do dubna.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že čínský vývoz v uvedeném období klesne o 14 procent a dovoz se sníží o 15 procent. Import vyskočil o 16,5 procenta v prosinci, kdy jej povzbudilo uzavření prví fáze americko-čínské obchodní dohody. Povyrostl tehdy poprvé po pěti měsících. Export pak v posledním měsíci roku přidal 7,9 procenta.

Politicky citlivý přebytek obchodu se Spojenými státy pak činil v prvních dvou měsících letošního roku podle výpočtu agentury Reuters 25,37 miliardy dolarů. Ve stejném období loni byl ještě výrazně vyšší - dosahoval 42,16 miliardy dolarů.

V Německu přibylo 45 nemocných

Počet nakažených novým typem koronaviru v Německu stoupl do dnešního dopoledne na 684, což je o 45 více než v pátek večer. Rakousko aktuálně hlásí 74 případů, o 11 více než v pátek. Informovaly o tom dnes úřady obou zemí sousedících s Českou republikou.

Podle německého Institutu Roberta Kocha je v Německu nejvíce případů na západě a na jihu země. V nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko je evidováno 346 případů a po více než stovce v Bavorsku a Bádensku-Württembersku.

Letiště Brno 26.2.2020 - přílet letadla z Bergama v Itálii
Tisíce Čechů čeká kvůli koronaviru karanténa. Stát si je „zaměřil“ přes mobil

Počet potvrzených případů infekce koronavirem v Rakousku byl k dnešním 8:00 SEČ 74, vyplývá z údajů rakouského ministerstva zdravotnictví. Ještě v pátek večer rakouský kancléř Sebastian Kurz hovořil o 63 pacientech s pozitivním výsledkem testů. Ty v alpské republice podstoupilo už 4308 lidí.

S nákazou patrně souvisí také odhalení rakouských celníků ze čtvrtka. APA dnes informovala, že zastavili autobus turecké společnosti a objevili v něm mimo jiné 21.000 jednorázových ústních roušek. Vozidlo bylo podle rakouského ministerstva financí už v minulosti využíváno k pašování různého zboží.

Na výletní lodi v Kalifornii je 21 nakažených

Na mamutí výletní lodi kotvící u pobřeží Kalifornie bylo zjištěno onemocnění novým koronavirem u 21 osob, z toho 19 jsou členové posádky. V pátek to oznámil americký viceprezident Mike Pence. Loď s více než 3500 lidmi na palubě nesmí vplout do sanfranciského přístavu.

"Všichni cestující a posádka budou testováni na virus. Ti, kteří budou muset být v karanténě, budou v karanténě. Ti, kteří budou potřebovat lékařskou pomoc, ji obdrží,“ řekl Pence podle agentury AP.

Z lodi Grand Princess nedávno vystoupil postarší muž, jenž následně nákaze podlehl. Testům se na Grand Princess v první fázi podrobilo pouze 45 lidí. Testy jim na palubu po laně shodil vojenský vrtulník a později si je odtud i vyzvednul.

Americký prezident Donald Trump v pátek svým podpisem schválil mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (186,5 miliardy korun) určený na boj proti současné epidemii nového typu koronaviru. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo ve Spojených státech už 14 lidí a přes 200 se virem infikovalo. V USA je nejvíce zasažena oblast kolem města Seattle ve státu Washington a stát Kalifornie.

Soul oznámil 174 nových případů

Jižní Korea měla v pátek pozdě večer 174 nových případů nákazy novým typem koronaviru, který si v zemi už vyžádal už 44 obětí. Informovalo o tom jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. V porovnání se čtvrtkem, kdy bylo ohlášeno 196 nových případů nákazy nemocí COVID-19, je to pokles. Dosavadní bilance koronaviru v Jižní Koreji činí 6767 nakažených.

Brno 26.2.2020.
Koronavirus v Česku: případů je 19. Lidem, kteří nedodrží izolaci, hrozí pokuta

V Číně bylo za pátek nahlášeno 99 nových případů onemocnění, což je nejméně od 20. ledna, kdy tamní úřady začaly počty nakažených zveřejňovat. Už druhý den po sobě nepřibyli noví nemocní v provincii Chu-pej s výjimkou hlavního města Wu-chanu. Většina nově nakažených v pevninské Číně pochází podle tamních úřadů ze zahraničí.

Bloomberg: Koronavirus by svět mohl přijít na 2,7 bilionu USD

Nový koronavirus by světovou ekonomiku mohl přijít až na 2,7 bilionu dolarů (60,8 bilionu korun), vypočítali analytici agentury Bloomberg. To je ekvivalent ročního hrubého domácího produktu (HDP) Británie. Ve svém nejhorším scénáři ekonomové počítali s recesí ve Spojených státech, v eurozóně i v Japonsku a s rekordně nízkým růstem v Číně.  

Bloomberg připomíná, že nákaza, která způsobuje nemoc COVID-19, se nyní výrazně šíří především v Jižní Koreji, Itálii a Íránu a první mrtvé hlásí Spojené státy. Další vývoj lze předvídat jen s obtížemi, a proto jsou jakékoli odhady dopadů na jednotlivé země a sektory a jejich rozsah jen nepřesné, zdůrazňuje.

Ve svých výpočtech proto analytici vycházeli z čínské zkušenosti, protože z této země se virus začal koncem loňského roku šířit. V Číně se propadl prodej automobilů o 80 procent, osobní doprava zaznamenala pokles o 85 procent a průzkumy nálady v podnikatelském sektoru dosahují rekordních minim. Zaměřili se také na rozložení případů v jiných zemích a odhady rizik pro globální dodavatelské řetězce, v nichž hraje tato země klíčovou roli nejen jako dodavatel, ale i z hlediska poptávky.

Nový druh koronaviru nese označení SARS-CoV-2 a způsobuje chorobu COVID-19.
Nakažený koronavirem je i lékař z Prahy. Po návratu z Itálie dva dny ordinoval

Ve svém nejhorším scénáři analytici Bloombergu počítají s globální pandemií. V takovém případě by se globální hospodářský růst zastavil. Pokles by se vedle japonské ekonomiky a ekonomiky eurozóny nevyhnul ani ekonomice Spojených států, což by mohlo změnit výsledek tamních prezidentských voleb. Čínská ekonomika by v takovém případě letos přidala jen 3,5 procenta - a vzrostla by tak nejpomalejším tempem od roku 1980, kdy tehdejší čínský prezident Teng Siao-pching teprve uváděl do chodu zásadní ekonomické reformy.  

Varovné signály přicházejí i odjinud. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila tento týden svůj odhad globálního růstu na 2,4 z 2,9 procenta a varovala, že by mohl zpomalit až na 1,5 procenta. S globálním poklesem ekonomiky počítá v první polovině roku společnost Goldman Sachs. Nejnovější prognózy růstu HDP za první čtvrtletí v Číně se pohybují v širokém rozpětí mezi 5,8 a minus 0,5 procenta - což vysokou míru nejistoty jen podtrhuje, píše Bloomberg.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník