Předehnali jsme Španělsko, a dokonce i Itálii. Bohužel ne ve výkonu ekonomiky nebo jiné ukázce vyspělosti, ale v počtu mrtvých s covidem na milion obyvatel. Před námi jsou už jen Belgie a Slovinsko.

Belgie proto, že ho na rozdíl od Česka v počtu úmrtí velice tvrdě zasáhla i první jarní vlna pandemie. Na jaře byla nejhroznější situace v belgických domovech seniorů a už tehdy se v Belgii rozpoutala debata, zda jsou všechna „úmrtí s covidem“ úmrtími na covid.

Luděk Niedermayer (TOP 09)
Niedermayer: Vládní improvizování s vakcinací nás bude stát hodně peněz a životů

„Z hlediska veřejného zdraví je (započítávání) významné, protože ukazuje vážnost situace v domovech důchodců, kde je příliš vysoká úmrtnost z různých příčin. Pro sledování vývoje epidemie to však nemá význam, neboť tento nadměrně vysoký počet úmrtí nezpůsobuje pouze virus,“ řekl už na jaře televizi RTBF epidemiolog Yves Coppieters z univerzity ULB. Uvažovalo se i o změně výpočtu covidových úmrtí.

Velkým problémem Belgie je mnohaletá malá funkčnost státu, rozděleného na Vlámsko, Valonsko a Brusel, se slabou centrální vládou, jejíž vznik po volbách trvá většinou dlouhé měsíce. Belgie i nyní vévodí v čele statistik, když po silné první vlně přišla na podzim stejně silná druhá vlna.

V poslední době se však situace stabilizuje, a to rychleji než v Česku, kde probíhá po druhé vlně i vlna třetí.

Nový belgický premiér Alexander De Croo, který v říjnu zformoval kabinet až skoro pět set dní po volbách, nastolil tvrdý kurz. „Musíme být mnohem přísnější než v létě,“ prohlásil. Belgie se od té doby zlepšuje.

Temné Slovinsko

Případem neúspěšné země, který uniká evropské i světové pozornosti, je Slovinsko. Tomu se podařilo velmi dobře zvládnout první jarní vlnu, ale mělo extrémní počet úmrtí v druhé podzimní vlně. V listopadu umíralo ve Slovinsku na počet obyvatel vůbec nejvíce lidí v EU, počet úmrtí se tu oproti normálu téměř zdvojnásobil (v Česku vzrostl „jen“ o 76 procent).

Péče o pacienta s koronavirem v Essenu
Německo nasadí protilátkové léky proti covidu. Jako první unijní země

Nejstrašlivější byla situace v domovech seniorů, kde zemřel loni na covid každý desátý obyvatel. „Obyvatelé domovů seniorů tvoří většinu obětí koronaviru ve Slovinsku,“ říká k tomu novinář Michal Janko, který ve Slovinsku studoval.

Dobrá Skandinávie

Naopak nejlepší situace kolem koronaviru je v EU ve skandinávských zemích Finsku, Dánsku a Estonsku. Finové a Dánové mají nejen velice vysokou životní úroveň, vyspělé zdravotnictví a zdravý životní styl, ale jeho občané i tradičně velkou důvěru ve stát. Dánsko také v rámci EU proočkovalo zdaleka největší podíl obyvatel proti koronaviru. Estonsku pak v boji s covidem pomáhá počítačová vyspělost státní správy.