O velkém množství vlků informovalo berlínské velení v únoru 1917. Šelmy se proplížily frontovými liniemi a dostaly se z lesů v Litvě a Volyni, ta leží na území dnešní severozápadní Ukrajiny, až do nitra Německé říše. Vyhladovělí vlci, které stejně jako další divokou zvěř vyhnala z jejich území válka, přitom v řadě případů nepohrdli ani lidským masem.

První světová válka. Ilustrační foto.
První světová na stříbrném plátně

„Když jsou ty bestie velmi hladové, pronikají do vesnic a zabijí telata, ovce, kozy a další hospodářská zvířata,“ citoval v únoru 1917 německou zprávu americký deník El Paso Herald. „Ve dvou případech vlci zaútočili i na děti,“ dodal.

Zprávy o problémech s vlky se však v téže době době objevují i na opačné straně fronty. „Skupiny ruských a německých průzkumníků se nedávno utkaly v těžké potyčce, když se na scéně najednou objevila velká smečka vlků, která napadla zraněné,“ napsal s odvoláním na zdroje z ruského Petrohradu v polovině února deník Oklahoma City Times.

„Nepřátelství bylo dočasně zapomenuto. Němečtí a ruští vojáci se společně obrátili proti vlkům a padesát z nich jich zabili,“ uvedl dále v článku.

Dobová kresba zachycující první vzdušné střetnutí mezi Josephem Frantzem a Wilhelmem Schlichtingem
Po použití kulometů došlo i na pušky. První vzdušný souboj proběhl před 104 lety

Ani to však nedokázalo nebezpečí odvrátit na dlouho. Bez ohledu na to, kolik vlků Rusové a Němci zabili, zdálo se, že jejich zásoba je nevyčerpatelná. „Jed, pušky, ruční granáty a dokonce i kulomety byly použity při pokusech zbavit se jejich obtěžování. Všechno bez úspěchu. Vlci, kteří nejsou nikde tak velcí a silní jako v Rusku, byli zoufalí hlady a útočili bez ohledu na nebezpečí,“ napsal v červenci 1917 v rozsáhlém materiálu deník New York Times.

Nakonec dostali vojáci v okrese Kovno-Wilna Minsk, nedaleko dnešní litevsko-běloruské hranice, od svých velitelů svolení dočasně uzavřít příměří. Jeho cílem bylo společně se pokusit vyřešit vlčí problém jednou pro vždy.

Prezident ČSR Tomáš Garrigue Masaryk (vlevo) a ministr Edvard Beneš leží v trávě v Topolčiankách.
Pětina Čechů neví, kdy vzniklo Československo. Pro mladé je historie zbytečnost

Společný lov skončil naprostým úspěchem. Několik stovek vlků bylo zabito a zbytek z nich uprchl z oblasti. „Poté se vojáci pravděpodobně vrátili na svá stanoviště a pokračovali ve střílení na mnohem zuřivějšího a nebezpečnějšího nepřítele – sebe navzájem,“ uzavřel New York Times.

Vánoční zázrak v belgickém Ypry

Společný lov vlků nebyl prvním dočasným příměřím ve Velké válce, která se později zapsala do historie jako první světová. Předchozí klid zbraní však byl spontánnější a měl mnohem mírumilovnější příčiny. Došlo k němu 25. prosince 1914 nedaleko belgického města Ypry na západní frontě.

Ilustrační foto.
Na frontách 1. světové války padlo kolem 200 tisíc Čechů, odhaduje statistik

Začalo spontánně, když se z německých zákopů začal ozývat zpěv vánočních koled. Němečtí vojáci poté vyšli ze zákopů a vyzvali Brity, kteří stáli proti nim, aby se k nim připojili.

Britové to skutečně udělali a vojáci obou stran si mezi krátery od granátů začali vyměňovat drobné dárky a navzájem se hostit ze svých skromných zásob. Dokonce spolu sehráli fotbalové utkání. To však předčasně skončilo za stavu 3:2 ve prospěch Britů poté, co míč propíchnul ostnatý drát.

K dočasnému příměří došlo i na dalších úsecích fronty. Nikde však nedošlo k tak rozsáhlému bratříčkování s nepřítelem. Omezilo se například pouze na možnost evakuace padlých a zraněných ze země nikoho. Vojáci obou stran zatím zůstali ve vlastních zákopech a oslavili Vánoce jen mezi sebou.

Lišila se i délka dočasného klidu zbraní. Někde trval pouze tu jedinou noc. Jinde se nestřílelo přes celé vánoční svátky a jinde dokonce celý týden až do Nového roku. Se začátkem roku 1915 však válka nabrala na intenzitě a počty mrtvých rychle rostly. Na zopakování vánočního příměří pak již příští rok nebyla chuť ani na jedné straně.

Erwin Rommel v roce 1944
Pouštní liška Erwin Rommel: život geniálního stratéga ukončila kapsle s jedem