Desítky hasičů bojovali od sobotního dopoledne v centru Banské Štiavnice na středním Slovensku se silným požárem, který se rozšířil po střechách historických domů. Vedle oblíbené Banky lásky zasáhl i hornický archiv a muzeum, restauraci a základní uměleckou školu.

„Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí,“ popsal v sobotu večer slovenský premiér Eduard Heger. Vláda podle něj udělá vše pro to, aby uvedla poškozené budovy do původního stavu. „Je to klenot našeho kulturního dědictví, přichází sem spousta turistů. Chceme, aby toto město z toho mohlo dále prosperovat,“ dodal.

Kvůli silnému větru se požár rozšířil na sedm domů. Podle hasičů totiž stojí blízko u sebe a mají staré krovy, proto se požár rychle přenáší a snadno ujímá. Naproti tomu hasiči se svou technikou se v historickém jádru města pohybovali jen s obtížemi. Do boje s požárem se zapojilo 70 hasičů a 80 vojáků.

Lokální ohniska hasiči likvidovali až do nedělního rána. „Experti začali zjišťovat možné příčiny požáru. Momentálně je předčasné o nich spekulovat,“ informoval prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek na tiskové konferenci. 

„Přesná příčina požáru zatím známá není, pravděpodobně ale jde o zkrat elektrického vedení,“ uvedla již dříve policie. 

Předseda vlády Slovenska Eduard Heger hovoří s novináři 7. února 2023. Ilustrační snímek
Slovenský premiér Heger končí v Matovičově hnutí. Stal se lídrem Demokratů

Požár se podařilo stabilizovat kolem páté hodiny odpoledne. Heger při té příležitosti poděkoval vojákům, hasičům a také všem místním lidem, kteří se podíleli na vynášení uměleckých děl a dalších historických pokladů z ohrožených budov. Do evakuace se zapojily desítky pracovníků postižených institucí i dobrovolníků.

Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023Zdroj: Profimedia

Ministyně kultury Natália Milanová v sobotu odpoledne uvedla, že shořely střechy pěti národních kulturních památek. „V akutním ohrožení bylo i Slovenské hornické muzeum a nedaleká galerie,“ citoval ministryni Denník N.

Primátorka: Takové neštěstí město nepamatuje 

Primátorka Nadežda Babiaková prohlásila, že město takové neštěstí nepamatuje. „Jde o skutečně rozsáhlý požár. Jelikož budovy mají šindelové střechy, šíří se plameny po nich. Jsou to hodnotné architektonické památky. Požár se rozšířil i do ulice, která je za náměstím. Měli jsme velkou radost, že jsou naše památky krásně opravené,“ citují primátorku noviny.sk.

Nad škodami v Banské Štiavnici projevila lítost prezidentka Zuzana Čaputová, která město označila za jedno z nejkrásnějších na Slovensku. „Velký dík patří profesionálním a dobrovolným hasičům, vojákům a všem ochotným lidem, kteří se snaží dostat oheň pod kontrolu,“ uvedla na facebooku.

Pomoc Slovensku nabídl český ministr zahraničí Jan Lipavský. „S obrovskou lítostí sleduji záběry požáru z centra Banskej Štiavnice. Se slovenskou stranou jsme v kontaktu. Česko je připraveno okamžitě pomoci,“ napsal na twitteru.