"Podle předběžných informací dva neznámí útočníci rozpoutali střelbu ve škole. Na místě jsou zranění," informovala v prvních chvílích agentura TASS.

Podle nejnovějších informací zemřelo osm lidí, údaje o obětech se od počátku ovšem různily. Ke škole zamířilo přes 20 vozů záchranné služby, do nemocnice odvezli zdravotníci třicet lidí. 

Terčem útoku se stala škola, kterou přinejmenším jeden z útočníků absolvoval. "Víme, že (útočník) ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen," citoval TASS zástupce vedení školy. Zadržený se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev a je mu 19 let.

Podle videí na sociální sítích je vidět, že ho policista povalil před budovou školy. "Terorista byl zatčen. Je mu devatenáct let," prohlásil prezident autonomní republiky Rustam Minnichanov, podle kterého mladík měl registrované zbraně použité při útoku. Druhého pachatele zabily zásahové jednotky v jedné ze tříd ve čtvrtém podlaží školy. 

Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. "Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl," tvrdí. Policie také zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého podezírá, že byl komplicem útočníků.

Hlavní lékař Alexander Murachovskij
Lékař, který léčil Navalného, se ztratil na lovu. Našli ho po třech dnech

Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakovaly z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se před střelci schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. V nemocnicích je 16 zraněných, včetně 12 dětí. "V jedné chvíli několik dětí vyskočilo z okna na třetím poschodí, zjevně se snažili někomu uniknout," uvedla podle agentury TASS Diljara Samigulinová. 

Před budovou se také ihned shromáždili vyděšení rodiče. Hasiči evakuovali žáky z nejvyšších pater pomocí žebříku.

Ve době útoku bylo ve škole asi 800 lidí, převážně dětí. Někteří svědci uvedli, že slyšeli i výbuch. Na videích na sociálních sítích je vidět chaos před budovou školy, na dalších zase vytrhané zárubně dveří.

"Naše třída je ve třetím patře, měli jsme zrovna hodinu dějepisu, když paní ředitelka začala křičet do rozhlasu, aby všichni zavřeli dveře do svých učeben. Učitel tedy běžel zamknout a asi za pět sekund jsme slyšeli velký výbuch, asi v prvním nebo druhém patře," řekl jeden z žáků. "Zůstali jsme ve třídě a pak jsme slyšeli výstřely a rány, jak kdyby se někdo snažil dveře vyrazit," dodal. Po nějaké době dorazila policie, která všechny vyvedla ven. 

"Nevíme, koho zabili, ale určitě šlo o uklízečku a strážného - ti se snažili útočníky držet mimo školu," řekl také pro Daily Mail jeden ze svědků. 

Na místo dorazili i ministr zdravotnictví Tatarstánské republiky Marat Sadykov, prezident Tatarstánu a generální prokurátor. Úřady vyvrátily fámu, že se v Kazani střílí ještě v jiné škole. Celkově ale zpřísnily bezpečnostní opatření ve městě.

Prezident Putin rovněž nařídil zpřísnit předpisy týkající se držení zbraní. "Problém je v tom, že někdy se jako lovecké zbraně registrují pušky, které se v některých zemích používají jako (armádní) útočné pušky. To se přepracuje," vysvětlil prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov. Nejen v Rusku se prodávají pod názvem Sajga lovecké karabiny, které jsou vlastně civilními verzemi proslulého "kalašnikova".

Agentura Reuters připomíná, že útoky střelnou zbraní jsou v Rusku vzácné. Naposledy se tak stalo na Ruskem anektovaném Krymu v roce 2018. Tehdy osmnáctiletý student  zabil 19 lidí, poté obrátil zbraň proti sobě.

Kazaň, která leží asi 725 kilometrů na východ od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu, obývaného převážně muslimy.