V roce 1962, tedy ještě patnáct let po exodu většiny dnešních Tchajwanců z pevninské Čína na ostrov, byl hrubý domácí produkt 170 dolarů na hlavu, tedy na úrovni Konga. Teď je podle parity kupní síly 53 tisíc dolarů a kvalitou života se Tchaj-wan vyrovná vyspělým zemím Evropské unie.

Základním úspěchem Tchajwanu je to, že během své historie se dokázal přizpůsobit poptávce na světovém trhu a zvyšovat přidanou hodnotu své ekonomiky. Tchajwan postavilo v padesátých letech nohy zemědělství, které pak přešlo ve výrobu potravin na export. K tomu se přidala nenáročná výroba hraček, obuvy a podobně. Tchajwanský zázrak ale odstartovala až náročná výroba strojů a elektroniky mezi roku 1970-1986.

Miloš Vystrčil na Tchaj-wanu
Česko získalo náskok v boji o obří investice Tchaj-wanu. Ve hře jsou miliardy

Jenže i to přestalo stačit a skutečně bohatým se Tchaj-wan stal až v další fázi, kdy začal na ostrově sám vyvíjet počítače, elektroniku a součástky do nich. Ovšem ani to už dnes nestačí. „Pokud chceme dál zvyšovat naši úroveň, pokud se chceme uživit, musíme obrazně řečeno přejít od hardwaru k souftwaru,“ řekl mi jeden tchajwanský ekonom.

Mezitit: Plán budoucnosti

Přestože je Tchaj-wan jednou z nejsvobodnějších ekonomik, má cosi jako svůj státní rozvojový plán, kde nejlepší ekonomové země vymýšlí, jaký směr investic by měl stát podpořit, aby se Tchaj-wan dál udržel na hospodářské špičce. A co je tchajwanský recept na prosperitu v 21. století? Programátorství, vývoj a výroba nových léků, biotechnologie, nebo obnovitelné zdroje energie.

Celý týden čtěte články o Tchaj-wanu a na závěr zkuste vyplnit výherní kvíz. Vyjde v pondělí 7. září.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.