Gendron se v prosinci rozhodl zabít ty, které hanlivě označil za „náhradníky“. V únoru si jako cíl vybral obchod s potravinami Tops Friendly Market, který se nachází ve čtvrti, kde žijí převážně lidé s tmavou barvou pleti. V březnu se do obchodu jel podívat, aby podrobně zmapoval uličky v prodejně a její zabezpečení. Ostraha ho tehdy zastavila a ptala se ho na jeho opakované návštěvy v jeden den. Gendron se ale vymluvil a odešel, plyne podle deníku z útočníkových zpráv.

Policie na místě střelby v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York
Při střelbě v obchodě v USA zemřelo deset lidí. Tragédie mohla mít rasový motiv

Poté, co Gendron určil supermarket jako „oblast útoku číslo 1“, podrobně popsal další dvě místa v Buffalu jako oblasti, kde „postřílí všechny černochy“, uvádí ve zprávách. Zmapoval si trasy ke každému místu, propočítal časy potřebné pro každou jednotlivou střelbu a odhadl, že celkem může smrtelně zranit více než tři desítky lidí.

Zločin z nenávisti 

Gendron zůstává ve vazbě a střelba je vyšetřována jako zločin z nenávisti. Střelec prohlásil, že se cítí nevinný. Před soud by se opět měl vrátit ve čtvrtek 19. května. Ve vazbě je pod zvýšeným dohledem kvůli riziku, že by si mohl sáhnout na život. Policie mladíka již dříve prověřovala v souvislosti s jinými výhrůžkami.

Na místo neštěstí dnes dorazí americký prezident Joe Biden, uctí památku zemřelých. V podvečer evropského času by se Biden měl setkat s pozůstalými obětí.