Útočník v pátek večer na předměstí Conflans-Sainte-Honorine severozápadně od centra francouzské metropole uřízl své oběti hlavu. Učitel pracoval v místní škole, kterou údajný vrah navštěvoval jako žák. Policie případ vyšetřuje jako teroristický útok. Agentura Reuters uvádí, že jeden ze svědků slyšel útočníka křičet Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký).

Policisté na místě teroristického útoku v Paříži
Útočník v Paříži popravil učitele, který žákům ukazoval karikatury Mohameda

Policisté zadrželi nejprve čtyři osoby, z nichž jedna je nezletilá. V noci na dnešek pak zatkli dalších pět lidí: jsou mezi nimi příbuzní údajného pachatele i lidé z jeho okolí.

Podle několika francouzských médií je obětí 47letý středoškolský učitel dějepisu, který nedávno žákům přednášel o svobodě slova a ukazoval jim přitom karikatury proroka Mohameda.

Trestní oznámení 

Deníku Le Monde píše, že přednáška vzbudila nevoli mezi některými rodiči. Ti na učitele podali 5. října trestní oznámení za šíření pornografického materiálu. Deník také tvrdí, že útočník nebyl žákem zavražděného a ani nenavštěvoval školu, kde učitel působil.

Ulice Paříže v době koronavirové pandemie. Ilustrační snímek
Francie zavádí policejní hodinu. Zákaz vycházení bude v devíti městech

Vraždu odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle něhož se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islámský terorismus. Při jednání s učitelskými odbory francouzský premiér Jean Castex uvedl, že vražda je útokem na svobodu vyučování a základní hodnoty Francouzské republiky. Soustrast a solidaritu s učiteli vyjádřila na twitteru také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.