Zdálo by se, že Švédsko, které přijalo ze všech zemí EU nejměkčí omezení života v souvislosti s pandemií koronaviru, na všechny vyzrálo.

Z krize je venku za podobně dlouhou dobu jako země, které zareagovaly velmi tvrdě jako například Česká republika nebo Francie.

Švédsko má i poměrně málo úmrtí, na koronavirus tam zemřelo přes 3200 lidí, nakažených je asi dvacet šest tisíc. Přes určité, vládou přiznané selhání v ochraně lidé v domovech pro seniory, které i ve Švédsku nákaza zasáhla poměrně tvrdě, jde v celoevropském srovnání o docela dobrou bilanci.

Koronavirus - Ilustrační foto
Hledá se vakcína. Unie vybrala na výzkum přes sedm miliard eur

V jedné oblasti však švédský systém překvapivě příliš nezafungoval. A tou je ekonomika. Podle analýzy švédské centrální banky by měla i ve Švédsku ekonomika klesnout o téměř pět procent, a to ještě za předpokladu, že se rychlým uvolňováním a finančními stimuly podaří propad zbrzdit.

Pro ekonomiku, stejně exportně orientovanou, jako je ta česká, má vedle domácích restrikcí zásadní význam omezení zahraniční poptávky. Podobný propad jako Švédsko čeká celou EU, která podle poslední prognózy poklesne o 7,5 procenta. Česká ekonomika by měla spadnout o 6,2 procenta, Řecko, Itálie a Španělsko přes devět procent. Je to nejtvrdší recese od války.

„Jedná se o symetrický šok: zasaženy jsou všechny země EU a očekává se, že letos všechny upadnou do recese,“ uvedl místopředseda Evropské komise pro hospodářství Valdis Dombrovskis. „EU a členské státy se již dohodly na mimořádných opatřeních, která dopad krize zmírní. Naše společné hospodářské oživení bude záviset na pokračování silné a koordinované reakce na evropské i národní úrovni,“ dodal.

Otevírání hranic

Na podporu „kurzarbeitu“, tedy zkrácených úvazků, vyčlení EU na sto miliard eur. Evropská unie počítá i s nalitím asi 870 miliard eur v růz-ných podobách do rozjezdu hospodářství zemí EU, ale také s koordinovaným uvolňováním. Chce tak zabránit opakování ekonomického chaosu, který nastal na počátku epidemie při uzavírání národních hranic.

Sídlo Evropské komise
Prodej v zahraničí. EK schválila Česku pomoc 142 miliard pro velké exportéry

Jejich postupné otevírání je přitom velmi důležité. „Hloubka recese ani rychlost oživení nebudou ve všech zemích stejné. Budou záviset na rychlosti, s jakou bude možné rušit omezení volného pohybu osob, na významu cestovního ruchu pro danou ekonomiku a na finančních zdrojích každé země,“ uvedl eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Evropa proti koronaviru.Zdroj: Deník