V takovém případě by se mohlo stát, že by vzácné sbírky jen kvůli finanční zátěži skončily někde v depozitářích. Rozhodnutí týkající se prakticky všech zápůjček státu učinilo minulé vedení misterstva kultury.

Ovšem po pondělní návštěvě ministryně kultury Aleny Hanákové bude možná vše jinak. Ministryně je nakloněna změně na „starý způsob“. Jak ale řekla, sama o tom rozhodovat nemůže.

„Pokud by ke změně došlo, měla by se týkat všech památek,“ tvrdí Alena Hanáková, která si fryštátský zámek prohlédla v doprovodu tajemníka Magistrátu města Karviné Romana Gogola.

„Měli jsme dříve se státem dohodu, že my předměty na zámku zhodnotíme zrestaurovali jsme je za nemalé peníze a pečujeme o ně. Za to nám stát slíbil výpůjčky natrvalo a prakticky bezplatně. Bohužel bývalé vedení ministerstva kultury nám vloni oznámilo, že po nás bude chtít jakési nájemné, rozpočet města by tím přišel až o dva miliony korun ročně,“ přiblížil tajemník magistrátu Roman Nogol.

Zámek Fryštát vystavuje přibližně ze 60 procent sbírkové zápůjčky hlavně od státu, jde hlavně o předměty, které patřívaly především rodu Larisch-Moennichů.