Potvrzuje to i šéf střediska Správy silnic MSK v Karviné Jiří Baslar. „Stav vozovek po letošní zimě je lepší než loni. Provizorní opravy místních výtluků již probíhaly v zimním období, v létě budou dále pokračovat na všech úsecích komunikací v okrese,“ řekl Jiří Baslar. Peněz na běžné opravy a údržbu má prý Správa silnic MSK dost.

Některé silnice v okrese však letos čekají i větší opravy a modernizace, které budou pro řidiče znamenat omezení. Aby se však mohlo opravovat, musí silničáři získat dotaci.

„Pro letošní rok jednáme o rekonstrukci komunikace III/4689 v Petrovicích u Karviné, podmínkou je ale získání části peněz z evropských fondů. Máme zpracovaný projekt, ale kraj na něj peníze nemá. Dotace potřebujeme,“ sdělil Baslar.

Výměna povrchu vozovky čeká i silnici na rozhraní Havířova a Horní Suché. I tady zatím probíhá jen výběrové řízení, práce, jejichž začátek tak zatím není znám, si v místě oprav vyžádají částečné omezení dopravy.

Už zanedlouho však na stejné silnici čeká řidiče kompletní uzavírka na železničním přejezdu v Karviné-Loukách pod Dolem ČSM. V důsledku prací na železnici bude cesta uzavřená od 7. do 16. května, změnu čekají i trasy autobusových linek, které tudy projíždějí.

Největší silniční rekonstrukcí v okrese tak letos zůstává oprava silnice mezi Rychvaldem a Bohumínem, která spojuje centrum Rychvaldu s Dolní Lutyní. Potrvá až do konce listopadu a mezi Rychvaldem a Záblatím se po celou dobu jezdí po objížďce.

Města platí větší opravy z dotací

Také opravy městských komunikací jsou závislé na evropských penězích.  

„Na běžnou úpravu cest peníze máme, pokud však chceme uskutečnit nějakou větší stavbu či rekonstrukci, musíme na ně shánět dotace státu nebo z Evropské unie,“ uvedla mluvčí Karviné Šárka Swiderová. Podle ní proto nejsou možné větší opravy místních komunikací každý rok ve velkém.

Město na letošní rok plánuje kompletní modernizaci ulice Čsl. Armády v Karviné-Hranicích, jejíž část už prošla rekonstrukcí před pár lety. „Zatím probíhá výběrové řízení, přesný termín zahájení stavby proto neznáme. Hotová by však měla být letos. O případných omezeních v dopravě potom rozhodne firma, která bude práce provádět,“ doplnila Swiderová.

V Orlové mají z rozpočtu pro opravu místních komunikací vyhrazeny dva miliony korun, což je podle mluvčí Orlové Nataši Cibulkové stejně jako loni.

„Připravujeme však opravy některých ulic, například Rolnické, Na Olmovci nebo Pod Tratí. Opravy by dopravu nijak omezit neměly, vždy zůstane alespoň jeden pruh průjezdný,“ přiblížila Cibulková.

Kvůli nedostatku peněz je v nedohlednu i stavba obchvatu Karviné na silnici I/67.   

Jan Olšar