„Nabídla nám to firma, která u nás zajišťuje ochranku. Lidé, kteří mají doma zabezpečovací zařízení, se mohou napojit na centrální pult,“ řekl Feber.

Podle něj je takto větší šance, že se v případě vloupání či přepadení podaří dopadnout jeho pachatele.

„Jakmile dojde k vloupání, tak mohou pracovníci bezpečnostní služby rychleji zasáhnout,“ vysvětlil Ondřej Feber.

Radnice se snaží zlepšit bezpečnost obyvatel obce například tím, že najala ochranku, která nepřetržitě sleduje celé teritorium obce. Ochranka působí v obci od začátku března a už jsou prý vidět pozitivní výsledky.

„Statistika vloupání ukazuje pokles. Spokojeni jsou i lidé, kteří s hlídkami spolupracují,“ dodal starosta Stonavy.

Zavedení pultu centralizované ochrany kvituje i policie. „Takováto opatření vítáme. Sami apelujeme na majitele domů nebo jiných nemovitostí, aby provedli podobná bezpečnostní opatření,“ sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Starostové jiných obcí z regionu však nechtějí řešit bezpečnostní situaci pomocí soukromé agentury.

„Touto cestou určitě jít nechceme,“ řekl starosta Horní Suché Jan Lipner. Rozhodně však v boji s kriminalitou v obci nepolevují. „Máme smlouvu s Havířovem, který nám tady posílá o víkendech městskou policii. S havířovskými strážníky jsme spokojeni, své úkoly plní bezezbytku,“ uvedl Jan Lipner.

Navíc prý vedení obce požádalo dopisem premiéra, aby provedl dislokaci policistů podle trestné činnosti.

„Tím pádem by nám mohlo přibýt více policistů, kteří by k nám přišli z oblastí, kde ta kriminalita není tak vysoká,“ vysvětlil starosta Horní Suché.

Ani v Petrovicích nechtějí svěřit ochranu obce soukromé agentuře. „Soukromou agenturu určitě najímat nebudeme. Ty její pravomoci jsou značně omezené,“ tvrdí starosta obce Marian Lebiedzik. 

Ochranu chtějí nechat na oficiálních složkách. „Máme tady už rok služebnu Policie ČR a vzájemná spolupráce funguje na velmi dobré úrovni. I my se snažíme policii pomáhat, například příspěvky na benzin,“ řekl Marian Lebiedzik. Dokonce se prý zvažovalo zřízení obecní policie. „Nicméně ty náklady by se blížily čtyřem milionům korun, což si obec nemůže dovolit,“ dodal starosta Petrovic.