Ředitel Nemocnice s poliklinikou v Havířově Jan Ferenc připouští, že se mu některé návrhy pojišťoven nelíbí.„Navrhli omezení některých oborů, v praxi by se prý mělo jednat o 66 lůžek, toto opatření se nám nelíbí a podali jsme proti němu rozklad,“ prozradil Ferenc.

Restrikce by prý postihly především chirurgii.„Zbylo by tam jen 30 lůžek a to bychom rozhodně nemohli provést 2200 operací ročně, jako doposud,“ vysvětlil ředitel havířovské nemocnice. Omezení by se prý vztahovalo i na dětské oddělení a na hematoonkologii, která je v současnosti jediná v okrese.

A omezení by se nevyhnula ani Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji. V orlovské části nemocnice chtějí pojišťovny omezit provoz na interně, chirurgii, rehabilitaci a oddělení ARO.

„Ve hře je varianta zrušit několik lůžek hned v několika oborech. Zatím se k tomu nikdo nevyjádřil, samozřejmě s tímto návrhem nesouhlasíme,“ podotknul ředitel nemocnice Petr Kovařík.

Za absurdní považuje ředitel nemocnice snahu pojišťoven zrušit nebo odvést z Orlové oddělení ortopedie. To, které léta platí za špičkové pracoviště minimálně v rámci okresu.

„Vloni lékaři na orlovském pracovišti provedli nejvíce operací endoprotéz v rámci ortopedických pracovišť Moravskoslezského kraje, téměř čtyři stovky. Oddělení navíc zajišťuje čtyřiadvacetihodinový úrazový příjem, který není na všech ostatních ortopedických pracovištích v regionu k dispozici a navíc má toto pracoviště akreditaci na vzdělávání II. stupně od Ministerstva zdravotnictví,“ říká Kovařík

Pokud jde o ortopedii, jsou údajně na stole čtyři varianty – zachování, přestěhování do Havířova, úplné zrušení nebo rozpuštění objemu nasmlouvaných výkonů tohoto pracoviště lékařům v jiných nemocnicích v kraji. Podle Kovaříka by v takovém případě došlo k omezení zdravotní péče pro obyvatele Orlové, kteří by tak museli za ošetřením do Havířova nebo Karviné.

Minulý týden o redukci lůžek jednali zástupci pojišťoven i na krajském úřadě, který je zřizovatelem řady velkých nemocnic. Žádné konkrétní výstupy však známy nejsou.„Jednání budou pokračovat až do konce dubna, tato schůzka byla především o tom, že jsme si řekli svá stanoviska a seznámili se s návrhy,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Konečný.

Kraj je prý ochoten na některé návrhy pojišťoven přistoupit, s některými však rozhodně nesouhlasí. „Máme především výhrady vůči rušení ortopedie v Orlové, která je kvalitní, co se týče rozsahem poskytované péče i dobrými výkony,“ uvedl Konečný.

 „Pojišťovny nemusí zajímat, zda má nemocnice obsazena všechny lůžka,“ tvrdí ředitel nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji Petr Kovařík

Do konce dubna by měla skončit jednání mezi zástupci zdravotních pojišťoven a managementy nemocnic v kraji. Pojišťovny totiž chtějí ubrat akutních lůžek a hýbat s některými odděleními, což se ředitelům nemocnic nelíbí. 

Stránky novin opět plní „bitva“ mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Opět se „hraje“ o smlouvy za zdravotní výkony. Mediálně známá záležitost orlovské ortopedie zatím není rozhodnuta, nicméně pojišťovny chtějí omezit počet lůžek i na jiných odděleních. Která to jsou? 

„Materiál, který předložily zdravotní pojišťovny, řeší počty akutních lůžek v odbornosti ARO, chirurgie, interna, dětské, novorozenecké, rehabilitace a navrhuje zrušení ortopedie.“

Je podle vás skutečně nutné tato lůžka rušit?

„Jednoznačně ne. Zdravotní pojišťovny neplatí za počty lůžek ale za hospitalizační případ, za pacienta. V této době jim může být absolutně jedno, zda nemocnice má nedostatečně naplněná a prázdná lůžka, protože mzdové náklady na tyto lůžka jsou plně v režii nemocnice a ta se zodpovídá svému zřizovateli za tyto zbytečně vynaložené náklady. My jsme právě proto už loni zrušili téměř 90 akutních lůžek a nepotřebovali jsme k tomu žádného tlaku ani doporučení zdravotních pojišťoven. Prostě jsme si nemohli dovolit platit zdravotní personál, který musí být i na tyto prázdné a nevyužité lůžka vázán. Jsme ochotni vyjednávat o menších úpravách v počtu lůžek některých oddělení, ale ne o zrušení ortopedie nebo provozování oddělení, které by mělo mít méně než 20 akutních lůžek.“

Jak by vlastně měla podle představ pojišťoven situace v trojúhelníku Karviná – Orlová – Havířov vypadat v budoucnu oproti současnému stavu?

„Tento dotaz je třeba směřovat na zdravotní pojišťovny.“

Pacienty asi bude zajímat, jak se jich změny dotknou? ´t už při případném rušení ortopedie, ale také omezení na dalších odděleních?: nejvíc zřejmě postihne pacienty z Orlové, není-liž pravda?

„V této chvíli není třeba se obávat, ortopedie a i další oddělení pracují ve stejném režimu jako dosud. Je nutné znovu připomenout, že se jedná o pracovní návrh. Já osobně věřím, že rozum zvítězí a tento materiál dozná zásadních změn a to nejen ve vztahu k naší nemocnici ale i nemocnicím ostatním.“

Kdy by mělo být v těchto záležitostech definitivně jasno a kdy mají úpravy, změny nabýt účinnosti?

„Nelze jednoznačně odpovědět. Bude záležet na vývoji dalších jednání zřizovatelů a vlastníků nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Účinnost by však měla být od 1. ledna 2013, kdy začnou platit nové Rámcové smlouvy se zdravotními pojišťovnami.“