V Lazecké remíze, což je navržené chráněné území – lužní les – navazujícího na rybniční soustavu ve Starém Městě, totiž žije chráněný druh brouka páchníka hnědého. Kvůli němu už byla pozastavena těžba dřeva, kterou zde chtěli provádět pracovníci Lesů České republiky.

Lidé z Arniky si myslí, že není náhodou to, že lesy ČR chtějí vytěžit les v lokalitě, o kterou má eminentní zájem důlní společnost OKD.

„Původní žádost byla zamítnuta jen díky všímavosti jednoho z místních obyvatel, který stačil včas zareagovat a proti tomuto kroku podal námitky," upozornil vedoucí havířovské pobočky Arnika Jan Nezhyba.

Nejen on ve svých argumentacích poukazuje na to, že výše zmiňovaná lokalita je právě kvůli broukům chráněná v rámci evropské soustavy Natura 2000. Podle dostupných údajů zde žije asi sedm procent evropské populace, což není určitě zanedbatelné.

Arnika se v boji proti změnám ve Starém Městě spojila i se zástupci sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem. Společně hodlají poukázat na mnoho dalších negativních vlivů, které by dolování přineslo.

„Zástupci Lesů ČR chtěli původně vytěžit celý les, ale to bylo krajem zamítnuto. Nyní mají požadavek, aby mohli pokácet všech třicet dubů letních, které jsou více než sto třicet let staré. Právě v nich přežívají chránění páchníci, takže by je tímto krokem vlastně zahubili," vysvětlil Nezhyba.

Zástupci Lesů ČR vyvrátili, že by o vykácení celého lesu usilovali. Těžit zde chtějí, ale jen dle platných zákonů a po schválení krajským úřadem.

„Nevím, kde jste vzali informaci o tom, že chceme plošně vykácet les v Lazecké remíze. Tato informace je značně zkreslená. Při naší činnosti postupujeme dle schváleného platného lesního hospodářského plánu. Pokud jde o ochranu páchníka hnědého, tak v současné době projednáváme tuto záležitost s Odborem životního prostředí Krajského úřadu v Ostravě, který má sdělit rozsah jeho ochrany," uvedl lesní správce Karel Křemen.

S tím ale ochránci přírody nesouhlasí. „Ve zprávě na kraji bylo jednoznačně uvedeno, že chtěli vytěžit sto procent dřeva a nahradit ho novým porostem," dodal Nezhyba.