Tento „zlepšovák" zavedli v Karviné, kde jsou zavaleni dotazy týkajícími se vyřizování občanských průkazů a cestovních pasů. Na www.karvina.cz je od pátku umístěna tabulka, která informuje o stavu podaných žádostí o osobní doklady.

„Čekatelé se z tabulky dozvědí, zda už jsou jejich doklady hotové a zda si je mohou případně vyzvednout i o něco dříve, než je běžná čekací lhůta. Rozhodující je přitom datum podání žádosti," řekla mluvčí města Šárka Swiderová.

Potřebujete nové doklady? Počkáte si i několik hodin

Pro tento krok se magistrát rozhodl především proto, že chce lidem usnadnit přístup k informacím.

„V nejbližších dnech se budeme snažit vylepšit i prostředí v čekárnách, hlavně pro rodiče s dětmi. Stává se nám totiž, že si u nás maminky ohřívají jídlo pro děti, které jsou často dost netrpělivé," prozradila Swiderová.

Magistrát kvůli frontám prodloužil úřední hodiny. obslouží vás denně, v pondělí a ve středu od 7.30 až do 18 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 11 hodin.

„V posledních týdnech naši pracovníci běžně končívají až před sedmou večer, a to i přesto, že pořadí ve vyvolávacím systému uzavírají už kolem 16. hodiny, protože na další žadatele by se ani nedostalo," uvedla Swiderová.

Úřad prý denně vyřizuje asi 300 žádostí.

Nápor na úřadě není způsoben jen blížící se turistickou sezonou, ale především nově zavedenou povinností rodičů pořídit cestovní pasy i svým dětem. Do Karviné navíc jezdí vyřizovat doklady také obyvatelé Dětmarovic, Stonavy a Petrovic.

Podobný informační systém týkající se vyřizovaných dokladů mají také v Bohumíně.

Andrea Vargová