Majitele reklamních ploch nejvíce štve to, že navíc většinou přelepí řádně zaplacenou reklamu, čímž vzniká škoda několika stranám.

Nejedná se přitom jen o provozovatele restaurací a klubů zvoucí malými plakáty na své akce. Poslední velké přelepy se týkaly velké akce renomovaného rádia. Plakáty zvaly lidi na akci téměř všude a pod černým výlepem zmizela většina placených reklam. To už nazlobilo i ředitelku Městského kulturního střediska Yvonu Dlábkovou.

„Nikdy bych neřekla, že si tohle dovolí právě provozovatelé velkého a na první pohled hodně seriózního rádia. Lidé, kterým se jejich reklama přelepila, se samozřejmě ozvali, vytiskli si vše znovu a my jim museli nahradit škodu. Nejvíc mě zarazil postoj zodpovědných pracovníků rádia, kteří se chovali, jako by se vlastně nic nestalo, že jde o malé věci," nebrala si servítky Dlábková. Pracovníci MSK Havířov po zjištění celý černý výlep museli odstranit a nahradit ho původním. Tím vznikla další škoda, kterou bude MSK pravděpodobně po rádiu vymáhat. Jen o několik hodin dříve došlo na jiném místě k polepení sloupů veřejného osvětlení přímo u havířovského magistrátu.

Letáčky nabízející ekologickou likvidaci vraků byly navíc nalepené i na rozvodových skříních, takže hyzdily i budovu radnice. Dvě pracovnice magistrátu se snažily letáčky odstranit, ale nakonec práci vzdaly, protože to bylo moc pracné.

„To je drzost. Nalepí to klidně přímo před magistrát. Zkoušeli jsme to strhnout, ale je to nalepené důkladně, takže jsme strhli jen telefonní čísla. Je vidět, že se nechovají všechny firmy fér. Jedna si zaplatila inzerát do radničních listů, ale tato klidně načerno polepí osvětlení," uvedly ženy, které obešly celé parkoviště a letáky alespoň znehodnotily. Podobné problémy mají občas města i obce na celém Karvinsku. Boj proti černému výlepu je však hodně složitý a pachatel se většinou těžko najde. Majitelé firem, jejichž reklama se objeví vylepená „načerno", totiž argumentují tím, že oni o tom vůbec nevědí.

Navíc tvrdí, že například volně položené letáky v restauraci asi někdo vzal a akci sám propagoval.

I když jsou problémy všude, tak například v Karviné větší problémy delší dobu nezaznamenali. „My máme smlouvu s firmou Euro AWK, která zajišťuje i výlep a má naše plochy v pronájmu. Podle mých informací to v Karviné ale není až takový problém," uvedla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.