Lávka už je pár dní normálně přístupná, ale na středu si politická reprezentace obou měst naplánovala slavnostní otevření. „Díky tomu, že Česko i Polsko jsou součástí schengenského prostoru, není to most, který rozděluje, ale naopak spojuje dva břehy jedné řeky," poznamenal ve svém krátkém projevu starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Sportovní lávka vyrostla za necelé dva roky v lokalitách, které se v posledních letech moc nerozvíjely, a právě její existence může být impulsem k rozvoji těchto částí obou měst.

Vít Slováček lávku považuje za chloubu města. „Není to obyčejná lávka, která spojuje dva břehy, ale je to opravdu architektonické dílo," rozplýval se při procházce po lávce, kterou absolvoval společně se starostou Cieszyna.

Novou spojnici české a polské části města vítají i jeho obyvatelé. Renata Kuligová je ráda, že po mostě nejezdí auta. „Je to ideální místo k procházkám s kočárkem. Celý park po rekonstrukci prokoukl," říká Kuligová. Její manžel Karol se sice podivuje nad tím, proč je konstrukce lávky natřená fialovou barvou, ale jinak se mu stavba líbí.

Sportovní lávka překlenula na sklonku loňského roku řeku Olzu, sousední potůček a malý ostrov hned před parkem Adama Sikory a propojila velmi atraktivní zelené plochy po obou stranách hranice, které rovněž prošly komplexní revitalizaci. Nově vznikající Park Sportowy na polské straně hranice zahrnuje plochu od hraničního přechodu až po kemp s lodičkami a nabídne místo pro cyklistiku a bruslení, ale také plochu pro pořádání pikniků, hřiště, parčík partnerských měst s mozaikou znázorňující mapu Evropy.

„Parky budou slavnostně otevřeny na konci léta," říká mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Šest metrů široká a 95,4 metrů dlouhá je lávka pro pěší a cyklisty, která propojila stávající české a polské nábřeží, parky, aleje, sportoviště a především umožnila komunikační propojení cyklotras. Využívat toto místo jistě budou také milovníci kol a koleček. Díky nové lávce vznikl propojením české i polské části zajímavý ovál pro cyklistiku a bruslení v délce zhruba tří kilometrů. „Navíc jej využijeme i pro pořádání Fortuna běhu, který se již zapsal do kalendáře významných mezinárodních běžeckých akcí," řekl starosta Vít Slováček.

Večer bude sportovní lávka osvětlená.

Čtěte také předchozí články: 
Sportovní lávka přes Olši se už začíná rýsovat
Břehy Olše spojí tři nové lávky. Už se staví