Student výše jmenované školy Jan Pochtiol si dal na maketě záležet. Vyhrál školní kolo a postoupil do další fáze. Při tvorbě bral v potaz i názor mladých lidí, kteří by školy, kam chodí, rádi viděli v jiném provedení.

„Jedná se o maketu budovy Střední průmyslové školy stavební. Chtěl jsem na ní ukázat to, že ve škole mohou být prostory, kde se mohou lidé více střetávat. Aby to nebylo na chodbách, tak jsem umístil okolo budovy venkovní pavlače. To by byly ideální místa například na přestávky," vysvětlil autor.

Ten do návrhu zakomponoval i své záliby a nezapomněl na sportovce. Nechybí zde proto horolezecká stěna ani basketbalové hřiště. To je umístěno zajímavě na střeše budovy. „I hřiště je umístěné venku, protože si myslím, že by studenti měli sportovat, pokud to počasí dovolí, hlavně venku. Zároveň jsem ukázal, že hřiště může být tímto způsobem součástí budovy," vysvětlil Pochtiol, který nezapomněl ani na stěnu s grafitti.

„V počátku soutěže vytvářeli studenti kopie existujících světových či regionálních staveb. Od roku 2010 už musejí zapojit studenti i své architektonické cítění, projevili svou kreativitu a vytvořili něco úplně nového," přiblížil důvody výběru tématu zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Studenti při výrobě maket pracují výhradně s ekologickou vlnitou lepenkou. Ostatní materiály mohou studenti použít jen velmi omezeně. V roce 2010 dosáhla Nikola Křístková velkého úspěchu, když se svým modelem fotbalového národního stadionu skončila v celostátním finále druhá.