Nový zákon zaručuje bezplatné školky pouze na dvanáct měsíců. Rodičům, kteří se letos rozhodli, že svému dítěti nástup do školy odloží, se tak poslední půlrok ve školce prodraží.

Od 1. ledna 2013 totiž budou muset za svého předškoláka platit běžné školkovné. To činí na Karvinsku v průměru devět set korun měsíčně.

Podle náměstka ministra školství Ladislava Němce je to kompromisní řešení v boji proti zneužívání odkladů, kterých v posledních letech přibývalo. Navíc sníží-li se díky tomuto kroku počet dětí s odloženou školní docházkou, uvolní se ve školkách místa pro menší děti.

Podle údajů ministerstva zaberou letos děti s odkladem ve školkách přibližně o dva tisíce míst méně než loni a v budoucnu by mělo uvolněných míst ještě přibývat, protože řada rodičů prý o novince ještě neví.

Ředitelé školek v karvinském okrese tento krok vítají, počet dětí s odkladem se podle nich ale výrazněji nezměnil.

„Letos jsme sice neměli ani jedno dítě s odkladem školní docházky, ale nemyslím si, že by to bylo vlivem novely školského zákona. Rodiče jsou navíc informovaní velice dobře, takže to není ani o té nevědomosti," sdělila ředitelka havířovské Mateřské školy Resslova Michaela Durdiaková.

Dodala, že podle ní by měly platit řádné školkovné všechny děti bez ohledu na to, zda se jedná o předškoláky či nikoliv.

Ani školky v Bohumíně a v Karviné úbytek dětí s odkladem nezaznamenaly. V Českém Těšíně jich dokonce ještě přibylo.

Podle ředitele mateřských škol Hrabinské, Hornické a Ostravské Rudolfa Fiedlera se počet dětí s odloženou školní docházkou ve srovnání s loňskem zvýšil o jednu pětinu.

„Domnívám se, že je za tím snaha rodičů využít možnost, která se jim ve stávající úpravě školského zákona nabízí, a tedy nechat dítě ještě doma a čekat, zda se ta vada nezmenší. Nemyslím si, že by někdo chtěl odklad školní docházky zneužívat," sdělil Fiedler.

Dodal, že v praxi zatím nově chystané změny ve školském zákoně nezpozoroval, tudíž není schopen říct, jaký bude jejich dopad na situaci ve školkách.

Andrea Vargová