Policisté, hasiči, členové červeného kříže nebo plavčíci školáky zábavnou formou upozorňovali na to, na co si mají dávat pozor o prázdninách.

„Děti se seznamují s nebezpečím, které jim může hrozit, a dozví se, jak mu mají předejít. Jde o to, aby ty prázdniny přežily ve zdraví," vysvětlila Iveta Hudzietzová ze ZŠ Prameny, která akci organizovala. Během dvou dnů přišlo zhruba 700 dětí z Karviné a blízkého okolí.

Na ty čekalo devět stanovišť, kde na ně kromě poučení čekaly také různé hry, soutěže nebo prohlídka techniky. „Školáci v našem stánku mohou vidět například čtečku na psy, vysílačku nebo paralyzér. Mohou si také sednout do našeho terénního auta nebo do záchranného člunu," řekl manažer prevence kriminality Městské policie Karviná Lubomír Greň.

Strážníci se na oplátku dětí ptali, zda znají důležitá telefonní čísla, co je povinná výbava na kole nebo co mají udělat, když jim někdo na ulici nabídne bonbon či je láká do auta.

„Takovým vrcholem pak byla ukázka našich služebních psů, kdy jsme dětem ukázali, jak zadržet pachatele," dodal Lubomír Greň.

Děti si vyzkoušely 
i oživování

Ve stánku červeného kříže si školáci pro změnu mohli vyzkoušet, jak správně provést umělé dýchání nebo masáž srdce.
Někteří se také nechali zdravotníky připoutat na nosítka a umístit do sanitky.

„Byl to strašně špatný pocit, nechtěla bych něco takového zažít doopravdy," svěřila se desetiletá Michaela Pietraszová, která si právě převoz pacienta vyzkoušela.

A že jim nehrozí nebezpečí jen u vody nebo na silnici, ale mnohdy i ve volné přírodě, se mohly děti přesvědčit u stánku přírodovědné stanice. „Seznamujeme děti s tím, jaká zvířata mohou potkat v přírodě, co udělat, aby na ně například nevlezlo klíště nebo jak se zachovat, když je kousne zmije," řekla Zdeňka Szczerbová z oddělení zoologie a chovatelství.Na odvážné školáky byl navíc připraven zajímavý úkol, kdy měli z terária, ve kterém bylo několik velkých švábů, vytáhnout čtyři klíče, které představovaly jejich kamarády.