Kdo bude následující čtyři roky vládnout v Moravskoslezském kraji? Kteří tři senátoři z regionu obmění složení horní komory parlamentu? Bude záležet na voličích v polovině října, jak se rozhodnou. Vybírat budou moci z jednadvaceti politických stran, koalic a hnutí, které do voleb vyslaly 1077 kandidátů.

Je to o šest politických uskupení více než v minulých krajských volbách. Krajský úřad zaregistroval jejich kandidátní listiny, strany mají do 23. srpna čas na to, aby z nich odstranily případné chyby.

Volby v kraji před čtyřmi lety vyhrála ČSSD, která získala 42,63 procenta hlasů. Druhá skončila ODS s téměř pětadvaceti procenty hlasů. Do zastupitelstva se ještě dostaly Komunistická strana Čech a Moravy a KDU-ČSL. Vládnoucí koalici složili vítězní sociální demokraté s komunisty.

Hejtmanem se stal bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). V letošních volbách už nekandiduje a lídrem kandidátky sociálních demokratů se stal jeho náměstek pro dopravu a životní prostředí Miroslav Novák. Jeho hlavními konkurenty pak bude za koalici TOP 09 a Starostové poslanec Pavol Lukša, za občanské demokraty ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Jedničkou komunistů stejně jako ve všech předcházejících krajských volbách bude krajský radní a ostravský zastupitel Josef Babka. Lidovci si do svého čela zvolili starostu Českého Těšína Víta Slováčka.

Ze současných parlamentních stran se volebního klání v Moravskoslezském kraji nezúčastní Věci veřejné. Nově v něm přibudou například Strana práv občanů – zemanovci, Česká pirátská strana, Národní socialisté – levice 21. století expremiéra Jiřího Paroubka či Protest – nevolím parlamentní strany.

Na třech místech Moravskoslezského kraje budeme na podzim volit i nové senátory. V Ostravě-městě svého kandidáta podle vedoucího oddělení prezentace a vztahů k veřejnosti ostravského magistrátu Michala Bayera v úterý zaregistrovalo jedno hnutí a šest politických stran. Mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová informovala, že přihlášku do senátních voleb tu podalo pět politických stran, zaregistrována je i jedna přihláška, kdy ještě není jasné, zda bude kandidát nezávislý nebo bude kandidovat za politickou stranu. Senátor se bude na podzim volit také v Opavě.