„Přistěhovali jsme se loni, když zbourali Vagonku. Neměli jsme dekrety, takže jsme neměli nárok na náhradní bydlení," krčí rameny Edita Šándorová, která tam bydlí se svým druhem.

Jedním dechem však dodává, že by určitě nešla bydlet do paneláku.

„Mám tady dva psy a s těmi bychom tam jít nemohli. Zažádali jsme si o finský domek, ale ten nám bohužel RPG nedalo," dodává žena.

Na to, že nemá výdobytky moderní doby, si ani náhodou nestěžuje. Svítí si svíčkami, na pitnou vodu chodí k sousedům a v zimě si topí dřevem. Na dotaz Deníku, zda jim právě v zimě nebylo chladno, jen kroutí hlavou.

„V chatce máme teplo a zima je lepší než léto, protože nás aspoň neotravují komáři a mouchy," směje se Edita Šándorová.

Dokonce se ani nenudí, ve svém příbytku mají i televizi. A jak jim hraje bez elektřiny? „Máme ji připojenou na baterii," vysvětluje obyvatelka chatky.

Tu během prázdnin navštívily její děti, které přijely až ze Slovenska, odkud žena původně pochází. „Ale bydlet tu s námi nemohou, takže zítra zase odjíždějí domů," říká žena.

V Karviné má ještě bratra, který žije na ubytovně. „Občas tu přijde a něco si venku ugrilujeme," ukazuje na ohniště na okraji své zahrádky Edita Šándorová.

Netradiční způsob života nemohl ujít pozornosti strážníků. Ti podobná místa navštěvují také v rámci své běžné hlídkové činnosti.

„V případě, že to není v naší kompetenci, zajistíme nezbytné úkony a případ předáme kompetentnímu orgánu spolu se základními informacemi," sdělil zástupce ředitele Městské policie Karviná Václav Ožana.

Muži zákona o případu informovali úředníky odboru sociálně právní ochrany dětí.

„Naše hlídky jim pak jsou nápomocny jako ochrana při jednání s těmito lidmi," uvedl Václav Ožana s tím, že k žádnému napadení nedošlo.

Členové městské policie zatím ani nemuseli řešit žádné stížnosti. „Zatím nebyl problém ani s černými skládkami, ani s obtěžováním hlukem. Tam v podstatě ani není koho obtěžovat," narážel Václav Ožana na to, že se jedná o téměř vylidněnou lokalitu.

Podle vedoucí Sociálního odboru Martiny Smužové dopadla poslední kontrola v pořádku. „Zjistili jsme, že děti jsou pouze na návštěvě, mají co jíst a pít a je o ně dobře postaráno," informovala Martina Smužová.

Přestože úřednice neshledaly žádný problém, budou nadále monitorovat, zda se děti opravdu vrátily na Slovensko.

„Vzhledem k tomu, že tam není zavedeno teplo, tak by mohl nastat problém, pokud by zde děti byly v zimě. To bychom jim museli zařídit náhradní ubytování pouze na nezbytně nutnou dobu, případně je poslat domů," dodala Martina Smužová.