Šoféři díky němu jezdí pomaleji a ubylo i šílenců, kteří rychlost v obci překračují extrémně. Strážníci vyrážejí na silnice s mobilním radarem dvakrát i třikrát týdně. Měří ve všední dny i o víkendech, ráno i odpoledne. Díky tomu mají dokonalý přehled o hříšnících, kteří jezdí rychle.

„Počet řidičů, kteří překračují povolenou rychlost, se od loňska snížil asi o padesát procent. Během dvouhodinového měření jsme zprvu v průměru zastavovali dvacet provinilých šoférů, teď jich bývá polovina," sdělil zástupce ředitele městské policie Roman Honysz.

Podle něj znatelně ubylo i pirátů, kteří jezdí v obci devadesátkou nebo i rychleji. „Celkové zlepšení je patrné. Hodně k němu přispělo i avizování kontrol elektronickou službou E-info. Lidé dostanou zprávu, že se v určitý den bude měřit, a dávají si větší pozor na rychlost," dodal Honysz.

Strážníci měří rychlost v šestnácti ulicích v centru Bohumína a ve třech ulicích v Rychvaldu.

Nový radar zaměří auta do vzdálenosti čtyř set metrů. Funguje v několika režimech, například motocykly se musejí zaměřit specifickým způsobem, protože nemají vpředu espézetku.

„Všechny údaje se zaznamenávají na kartu, z níž se pak načtou do počítače. Záznamy se zpracovávají ve speciální aplikaci, která například umí rovnou vytisknout protokol pro přestupkovou komisi," doplnil Roman Honysz

Nový pomocník přišel město na 390 tisíc korun.