„My tu máme jen drahý a kvalitní alkohol, za který můžu dát ruku do ohně. Nikdy jsme žádný pančovaný alkohol neměli," řekl provozní restaurace U Marty v Karviné-Mizerově Lukáš Hornáček.

I přesto musel všechen alkohol nad dvacet procent pryč. „V pátek večer přitom tady probíhala oslava, když okolo osmé hodiny dovnitř přišli policisté. Pili se tam jägermeisteři, takže jsme to museli utnout. Poté, co přišla policie, tak ještě navíc odešla jiná parta," popsal odliv zákazníků Lukáš Hornáček.

Musí navíc řešit situace, kdy již mají naplánovanou oslavu další lidé. Nařízení bude mít velký vliv na obrat restaurace.

Tvrdý alkohol totiž prý tvoří zhruba 30 procent veškerých tržeb. „Dnes nás živí právě prodej tvrdšího alkoholu a jídla. Na pivu už dnes člověk tolik nevydělá," vysvětluje provozní restaurace. Nelíbí se mu, že na to doplatí především poctiví restauratéři, a přeje si, aby opatření skončilo co nejrychleji. „Snad to nebude trvat dlouho," doufá provozní restaurace a uklízí přitom vystavený alkohol do připravené přepravky.

Podle majitele havířovské restaurace Blesk Bronislava Cwiekaly mají strach lidé z alkoholu již od začátku kauzy s metylalkoholem. „Od té doby, co se tato kauza řeší, se prostě zákonitě bojí pít. My jsme například prodali za pět dnů jen čtyři panáky zelené. Jinak vůbec nic. Takže když nyní ty čtyři zelené neprodáme, tak nás to určitě nevytrhne," vysvětlil Bronislav Cwiekala s tím, že díky prohibici přijde o značnou část tržeb.

Na druhou stranu ale říká, že opatření vlády chápe. „Momentálně to už opravdu asi jinak nešlo než zakázat prodej celoplošně a získat čas a prostor na vyřešení tohoto problému. Každý si musí uvědomit, že zdraví a život lidí je to nejdůležitější," myslí si majitel restaurace s tím, že doufá v co nejrychlejší vyřešení problému se závadným alkoholem.