Po letech příprav začalo Povodí Odry konečně se stavbou protipovodňových hrází v této lokalitě, které mají před velkou vodou ochránit lidi, jejich domy i infrastrukturu. Trasa nové ochranné hráze začíná na levém břehu Orlovské stružky u železniční trati z Bohumína do Ostravy, kopíruje levý břeh Stružky a poté se odklání podél břehu Vrbického jezera směrem na Ostravu a na konci zástavby Vrbice se zavazuje do náspu Ostravské ulice.

Ochranná hráz je dlouhá 1735 metrů a šířka koruny bude tři a půl metru. Výška hráze je závislá na konfiguraci terénu.

„Pohybuje se v rozmezí od padesáti centimetrů do dvou metrů, v místě sníženého břehu jezera na okraji Vrbice dosahuje výška až čtyř metrů," popsal Radomír Doležel z investičního odboru Povodí Odry. Hotovo by mělo být příští rok v srpnu.

Starosta Bohumína Petr Vícha stavbu hrází vítá. „Je to předposlední protipovodňová stavba, kterou město potřebuje. Jsem samozřejmě rád, že se s budováním po letech příprav konečně začalo. Myslím si, že zlomová byla v tomto projektu povodeň v roce 2010, kdy majitelé pozemků, které Povodí Odry potřebovalo vykoupit, aby na nich mohlo stavět, ustoupili a prodali je," popsal Vícha.

Dodal však, že s podobným problémem se investor potýká při přípravě protipovodňových staveb v nedalekém Pudlově. „Při setkání s tamními obyvateli jsem zaznamenal stejně neústupný postoj majitelů pozemků, jako tomu bylo ve Vrbici. Naším úkolem proto bude je přesvědčit, že by měli uvažovat rozumně a pozemky poskytnout," dodal starosta Bohumína. Podle něj se dohodě brání desítky majitelů pozemků v Pudlově.

S přípravou další fáze protipovodňové ochrany finišují také v Petrovicích. Ve středu obce je již hotovo, ale pracuje se na projektu v tamní části Závada. Pokud vše půjde hladce, začít by se mohlo napřesrok.