Na problém upozornil při interpelacích zastupitel Leoš Lukaštík (ODS). Vedení města musí prošetřit smlouvy a konfrontovat se skutečností na staveništích.

„Ve smlouvě je jasně uvedeno, že subdodávkou lze vyřešit maximálně třicet procent z celkového objemu a musí to být schválené minimálně osmadvacet dnů předem. Takže vůbec nechápu, jak může k pochybení dojít. Donesly se mi informace, které hraničí se stoprocentní jistotou, že subdodavatelé dělají dokonce sto procent všech zemních prací. Město vykonává stavební dozor a tyto věci musí mít pohlídané. Na realizaci kanalizace jsme dostali dotaci ve výši devadesáti procent nákladů a mám obavy, jestli se porušováním smlouvy nevystavujeme nebezpečí, že o peníze přijdeme, což ohrozí samozřejmě celý rozpočet města," uvedl na zastupitelstvu Lukaštík.

Ostatní zastupitele i členy vedení města zaskočil a nyní bude čekat netrpělivě na odpověď.

„Stavební dozor by měl samozřejmě hlídat, jestli někdo dělá na subdodávku. I v minulosti jsme zaznamenali párkrát problém se změnou a udělili jsme za to sankce. Jestli se porušuje smlouva, to samozřejmě musí vedoucí investičního odboru ve spolupráci s náměstkem prošetřit," odvětil primátor Zdeněk Osmanczyk s tím, že je v České republice hodně případů, že někdo něco slyšel a pak z toho nic nebylo.

Primátor navíc nevěří, že by mohlo město o dotace přijít. „Máme smlouvu se zhotovitelem. Jestliže ji bude porušovat, tak samozřejmě přistoupíme vůči němu k sankcím. Ale nevidím jediný důvod, proč by se to mělo dotknout získané dotace," dodal Osmanczyk, jehož názor podpořila i právnička města Bohuslava Kochová.

Lukaštík vyslovil i další podněty, kterými se musejí zástupci vedení města zabývat. „Znepokojivé je i to, že sdružení v čele s Metrostavem, které vyhrálo zakázku, inkasuje za tuto zakázku 650 milionů a subdodavatelé dostanou za provedenou práci jen 300 milionů. Těch 350 chybějících milionů se musí někde projevit a mám další informace, které hraničí s jistotou, že se používají kvůli tomu méně levnější a tím pádem méně kvalitní materiály, než byly v zadání. Zúčastnil jsem se slavnostního výkopu kanalizace u Restaurace Jelen v Havířově-Šumbarku a byl jsem zvědav, zda zástupce Metrostavu alespoň symbolicky kopne do země krumpáčem, ale ani to se nestalo," nešetřil kritikou Lukaštík.

Čtěte také:
Stavba kanalizace: Lidé se bojí, že přijdou o vodu
V Havířově začala stavba kanalizace za stovky milionů korun