Poplach byl vyhlášen chvíli po 10. hodině. Učitelé všechny žáky odvedli na školní hřiště, kde čekali ukončení akce hasičů. Ti po příjezdu natáhli hadice do posledního třetího patra, kde bylo ohnisko fiktivního požáru. V jedné třídě při průzkumu našli jednoho muže, který lapal vzduch z otevřeného okna. Dolů na zem byl dopraven v koši vysokozdvižné plošiny. Kvůli jejímu ukotvení byla po dobu cvičení v okolí školy uzavřena doprava.

„Jednalo se o cvičení, které musíme provádět v pravidelných intervalech. Společně s hasiči pak probereme výsledky, případně odstraníme zjištěné nedostatky, aby byla zajištěna maximální bezpečnost," řekl ředitel školy Svatopluk Novák, který byl s průběhem cvičení a zejména rychlou evakuací žáků z budovy spokojen.

Zásah hasičů byl při cvičení spíše rutinou. „Ověřili si dojezdový čas i průjezdnost ulic k místu zásahu. Na místě pak zjistili, jestli mají ze strany zaměstnanců školy řádně připraven vstup do budovy a zda jim podají informace o tom, co a kde se stalo. Tyto informace jsou při skutečné události velmi důležité a značně urychlují celý zásah," vysvětlil velitel havířovských hasičů Pavel Budina.

Plošina je efektní ale pomalá

Požární cvičení v havířovské ZŠ Na Nábřeží. Na první pohled efektní evakuace člověka z třetího patra školy sice dopadla zdárným svezením k zemi, hasiči však tolik nadšení nebyli. Rádi by byli schopni pomoci rychleji. Jsou však limitováni pomalostí zastaralé plošiny.

Už delší dobu si stěžují na to, že dosluhující vysokozdvižná plošina není pro zásahy ve městě vhodná. Do některých ulic s ní vůbec nevjedou, protože kvůli přesahujícímu ramenu a koši je pro manévrování mezi parkujícími auty, sloupy a značkami příliš dlouhá. Komplikované bývá také ukotvení těžkého kolosu a dostupnost ramene s košem k oknům obytných domů.

Havířov je po Ostravě druhým nejlidnatějším městem v kraji s množstvím výškových domů. Právě pro rychlé a účinné zásahy na havířovských sídlištích by hasiči rádi dostali automobilový žebřík. Nechtějí totiž riskovat, že by při skutečném požáru nemohli lidem ve vyšších patrech pomoci.