Také proto se lidé při snaze ušetřit vydávají za nákupy svíček, věnců nebo kytic za hranice.

To napovídají také auta s českou značkou, která parkují vedle stánků v polských Horních Marklovicích. „Koupil jsem tady svíčky po sedmi korunách, u nás bych zaplatil i šestnáct korun," prozradil redaktoru Deníku starší muž, který se představil jako Josef.

Po naložení několika svíček do auta se vydal ještě na nákup věnců. „Tam už ten rozdíl možná nebude tak markantní, ale pořád se to vyplatí," dodal muž s tím, že do Polska jezdí před Dušičkami každoročně.

Nejen lepší ceny si na nákupech v Polsku pochvaluje i paní Jana. „Je to jednak levnější, a také je i větší výběr. Hlavně u těch zdobených svíček, kterých tady mají nepřeberné množství," vysvětlila žena.

Na nedostatek českých zákazníků si opravdu polští trhovci nemohou stěžovat.

Denně jich přijde několik desítek. „Nepočítáme to, ale okolo stovky Čechů u nás denně nakupuje. Řekla bych, že ještě lepší to bude v sobotu," řekla prodavačka jménem Gośa.

To potvrzuje také majitelka jiného stánku Anastazia. „Češi kupují všechno od svíček přes chryzantémy až po věnce. Je to tak každoročně," prozradila prodavačka.

Podobná situace je také v Českém Těšíně. Lidé to mají do polské části jen pár kroků a často chodí nakupovat na druhou stranu Olše.

Podle mluvčí Českého Těšína Doroty Havlíkové trvá tato situace několik let. „Ta nabídka je přizpůsobena poptávce. Polští prodejci vědí, že lidé chtějí levnější věci, tak jim kupříkladu nabídnou ozdoby z umělých materiálů. Jsou tam i přírodní, ale těch je třeba méně," sdělila Dorota Havlíková.

Čeští prodejci prý sází na kvalitu

Úbytek zákazníků pozorují i majitelé květinových síní na Karvinsku. „Je to tak, lidé opravdu jezdí nakupovat do Polska. Na druhou stranu se nebudu snižovat k tomu, abych tu prodávala polské kýče," zdůraznila Lenka Škutíková z Květinové síně v Karviné-Ráji.

Už tak prý prodává levně. „Tady koupíte věnec třeba za šest stovek, zatímco například v Kravařích už stejný věnec stojí i dva tisíce," řekla Lenka Škutíková.