U obchodního centra totiž proběhl už třetí ročník karvinského pit stopu. Povinnost mít na svém autě od 1. listopadu do 31. března zimní pneumatiky mají všichni řidiči za předpokladu, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy, nebo v případě, kdy je možné podle počasí předpokládat, že tato situace nastane.

„Formulace tohoto zákona není zrovna šťastná, neboť je na každém řidiči, aby situaci zvážil a rozhodl se, přičemž hrozí riziko nesprávného úsudku. Policie proto doporučuje všem řidičům, aby používali zimní pneumatiky v zimním období bez ohledu na počasí," sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková. ¨

Je prý výhodné držet se pravidla 4 x 4, to znamená mít čtyři stejné zimní pneumatiky s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry, a to po dobu minimálně čtyř zimních měsíců v roce. Stejné zimní pneumatiky by měli řidiči využívat maximálně čtyři zimní sezóny. „Kromě toho lidem vysvětlujeme, jak zajistit auto proti krádeži, máme rady pro seniory a jsou také připraveny testy pro chodce, cyklisty i řidiče. Odvážlivci mohou vyzkoušet také simulátor nárazu," řekl mluvčí policie Miroslav Kolátek.

A jaké to je, když auto narazí ve třiceti kilometrové rychlosti, si vyzkoušel také Petr Kufa. „Je to celkem nepříjemné. Je pravda, že jsem něco podobného zažil asi před dvaceti lety. Ale to byl boční náraz a ne čelní," prozradil muž.

Na místě byli také pracovníci Besipu, kteří kromě toho, že radili řidičům, jak si vybavit své auto, upozorňovali na blížící se zimu také chodce a cyklisty. „Lidé by si měli uvědomit, že se brzy stmívá a je proto dobré používat reflexní prvky, aby je bylo dobře vidět," informoval Krajský koordinátor Besip Pavel Rakus.

Přesto se prý povědomí o těchto věcech zlepšuje. „Lidé si začínají uvědomovat hodnotu svého zdraví a používají tyto prvky ve větší míře," dodal Pavel Rakus s tím, že i na pit stopu byl o reflexní vesty, pásky a nálepky velký zájem. A to nejen z řad dětí, ale i dospělých.