Kandidáty na ocenění Cenou města Havířova pro rok 2012 měli zastupitelé vybrat na svém posledním zasedání. Podle návrhu komisí při městské radě se však shodli, že nejhodnotnějším činem roku byl statečný odpor vychovatelky ze školní družiny ZŠ Moravská Lenky Slavíkové.

Ta se 22. května postavila agresivní schizofreničce, která vtrhla do školní jídelny s úmyslem útočit na děti. Družinářka jednu školačku bránila i za cenu, že jí psychopatka zasadila několik bodných ran nožem. Zatímco zraněnou družinářku odváželi záchranáři do nemocnice na operační sál, zásahové komando osvobozovalo školačku, kterou pachatelka držela ve škole jako rukojmí.

„Vzhledem k mimořádné situaci byla vychovatelka Lenka Slavíková oceněna za obrovskou odvahu při ochraně žáků základní školy. Za tento mimořádně statečný čin, při kterém byla paní Slavíková zraněna, byla oceněna primátorem částkou 7 tisíc korun a poukazem na lázeňský pobyt v partnerském městě Turčianské Teplice," připomněla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.