Jedná se o památník věnovaný vlastencům, kteří v roce 1939 tajně odjížděli do exilu, aby se následně vraceli osvobodit republiku od nacistů. Směrem na východ projížděli původní stanicí v Šumbarku. V textu na čelní straně se připomíná, že jí projížděl i někdejší prezident Ludvík Svoboda, čímž v době instalace památníku vzbudil rozporuplné reakce.

Celý text pod státním znakem zní: „Železniční stanicí Šumbark projíždělo v roce 1939 s pomocí železničářů a ilegální organisace Obrana národa mnoho vlastenců, rozhodnutých bojovat za svobodu republiky. Mezi nimi též pplk. Ludvík Svoboda, pozdější velitel 1. armádního sboru a president republiky v letech 1968 až 1975."

Památník byl vyhotoven v roce 1997 jako náhrada za původní pamětní desku akademického sochaře Vladislava Gajdy. Ta byla v roce 1985 instalována v nádražní hale. V roce 1994 však byla přemístěna do depozitáře v sousedství nádraží a následně se ztratila.

Památník by se tentokrát ztratit neměl. „Uložen bude v depozitáři města. Přečká tam období výstavby dopravního terminálu, aby pak mohl být vrácen zpátky. Nebude to přesně na původní místo, ale zřejmě do míst, kde jsou nyní autobusové zastávky ve směru na Šumbark. Celý prostor bude v době dokončení terminálu vypadat zcela jinak, než je tomu dnes," řekla v průběhu demontáže Blanka Mandáková z havířovského magistrátu.

Přímo před halou stojí kamenná plastika Směrník. Ta pravděpodobně s ohledem na její technický stav zachráněna nebude. S největší pravděpodobností ji čeká demontáž a likvidace.

Stavba terminálu by měla být zahájena za několik měsíců. Po dlouhém rozhodování, zda původní nádražní halu rekonstruovat, nebo nahradit novou stavbou, byla vybrána levnější varianta stavby nového nádraží.

Město společně s Českými dráhami postaví ucelený dopravní terminál s modernizovanými nástupišti, novým odbavovacím prostorem a zastřešenými autobusovými zastávkami.

Pamatuje se také na navýšení kapacity parkovišť, objekty pro služby a vybudování nové přístupové cesty pro pěší a cyklisty skrz silniční podjezd.