A zloději už navštívili také paní Andreu. „Do domu se naštěstí nedostali, ale ukradli mi kolo, které bylo na zahradě," sdělila mladá žena. Nejen ona nejspíše bude od jara klidnější. To by měl v Dolní Lutyni sloužit jeden ze strážníků Městské policie Bohumín.

„Chceme, aby se strážník zaměřil na bezpečnost a pořádek. Lidem vadí například popíjení bezdomovců na veřejných prostranstvích, drobné krádeže i černé skládky. Chceme, aby nám policista pomohl dohlédnout také na větší bezpečnost školáků a konzultoval s občany jejich problémy a podněty," vysvětlil starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Strážník bude mít i vlastní služebnu, kde ho budou moci obyvatelé obce navštívit.

Přítomnost strážníka vítá také policie. „Každá uniforma navíc je dobrá věc. Toto opatření kvitujeme," řekl mluvčí policie Jaroslav Kus.

Dolní Lutyně není jediná obec, kde bohumínští strážníci vypomáhají. Již několik let dojíždějí také do sousedního Rychvaldu. Místostarosta Ladislav Sitko si jejich práci pochvaluje. „Samozřejmě nelze očekávat, že by se některé nešvary úplně vymýtily, nicméně nám významně pomáhají například s měřením rychlosti, s kontrolou zákazu pálení listí nebo se zajištěním bezpečnosti u škol," prozradil místostarosta. Také on souhlasí s tím, že už jen samotná přítomnost odradí lapky a přidá obyvatelům pocit bezpečí.

Několik let již dojíždějí českotěšínští strážníci také do sousední Chotěbuze. Prvotní spolupráce začala na trochu kuriózním případu. Městská policie totiž měla problém s prostitutkami, které obcházely zákazy tím, že pouze přešly několik kroků na území Chotěbuze a hlídky českotěšínských strážníků na ně nemohly. Nyní se starají především o odchyt a odvoz toulavých psů nebo kontrolu vyhlášek. „Máme výborné vztahy, vždy nám se vším vyšli vstříc," nemůže si vzájemnou spolupráci vynachválit starosta obce Martin Pinkas.

Čtěte také: Dolní Lutyně si půjčí strážníky ze sousedního Bohumína