V síti havířovské městské hromadné dopravy (MHD) tentokrát přinese mnoho změn, na které by se měli cestující připravit předem. Některé dosavadní linky jsou zrušeny zcela, jiné změnily trasy, na jiných došlo k posílení nebo redukci spojů. Zákeřné by pro některé cestující mohly být posuny v odjezdech některých spojů, kvůli kterým by mohli například zmeškat přestupy na jiný autobus či vlak.

Jízdní řád je dostupný i ve verzi pro mobilní telefony.

„Nejde sice o úplnou změnu systému MHD, ale ve srovnání s dřívějšími spíše kosmetickými úpravami jsou tyto poměrně rozsáhlé. V každém případě se cestujícím vyplatí seznámit se s novým jízdním řádem předem, aby je novinky nezaskočily," řekla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Zatímco u páteřních linek 4 a 16 nebo linek 1, 2, 3, 5, 6, 13 jsou úpravy spíše menšího rozsahu, u ostatních jde o změny, na které si budou muset lidé zvykat. Více spojů a prodloužení trasy se dočkala linka 10. Novou trasu má linka 11, která vede z autobusového nádraží (AN) přes Záguří a Horní Bludovice na šenovskou Lapačku.

„Nový jízdní řád byl připravován od května. Nepřináší změny jen pro cestující, ale také pro řidiče, kteří mají nové turnusy. Systém musí pamatovat na povinné přestávky a zohlednili jsme podněty cestujících, požadavky z magistrátu i připomínky našich řidičů, které vzešly z jejich každodenní praxe. Věříme, že systém bude vyhovující, ale přesto budeme po náběhu nového jízdního řádu připraveni reagovat na konkrétní situace například posílením spojů," přislíbil Jakub Vyvial, ředitel osobní dopravy havířovského ČSAD, které MHD ve městě provozuje.

Nový jízdní řád je dostupný ZDE v aplikaci pro mobilní telefony. Ke stažení je na stránkách dopravce. Tam je i klasický jízdní řád k nahlédnutí nebo vytištění. Informace budou cestujícím podávat i zaměstnanci ČSAD.

Patrně nejvíce cestujících budou zajímat změny na linkách 9 a 12. Po nové trase bude jezdit také linka 12. Ta vede z AN kolem Merkuru, Savely, nemocnice přes centrum kolem vlakového nádraží, ulice Obránců mírů, Anglická na točnu v Lidické ulici u Semagu.

Nově vedená linka 12 přímo souvisí s omezeními na lince 9. Ta bude nyní jezdit pouze v pracovních dnech a v omezeném počtu spojů. Zatímco nyní má linka v pracovních dnech ve směru z Podlesí na Šumbark 39 spojů, nově to bude je 13. Místo zrušených bude jezdit právě linka 12, která však nebude na Šumbarku zajíždět na 1. etapu, ale na Zadky. Lidé z této části města tak získají přímé spojení s nemocnicí a nebudou muset přestupovat.

Nové jízdní řády najdete na stránkách dopravce ZDE

Novou trasu má také linka 15, která vede z AN k obchodnímu domu Elan a dále kolem nemocnice po Karvinské ulici kolem požární zbrojnice, technických služeb k vlakovému nádraží a na točnu na Petřvaldské ulici.

Zrušení se vyhnula linka 7. Ta jede pouze v pracovních dnech, navíc s řadou omezení v průběhu roku a má jeden jediný spoj, a to v 7.35 hod z ulice Na Kopci. Linka přitom kopíruje trasu příměstských spojů z Orlové do Havířova, které místem projíždějí v 7.05, 7.34 a 7.45 hod.
„Tento spoj necháváme v provozu po dohodě s radnicí. Každé ráno vozí několik místních dětí. V budoucnu bude linka prodloužena k Dukle, kde se začíná budovat průmyslová zóna a očekává se opět zvýšený zájem o přepravu," vysvětlil Vyvial.

Přečíslování původních linek na nové se dotklo také noční okružní linky 22, ze které se stala linka 8. Trasa vede z AN kolem Merkuru, Jitřenky přes centrum starý Šumbark, sídliště 2. etapa, 1. etapa, Zadky a zpátky přes centrum na autobusové nádraží.

Nový jízdní řád zachovává spoje do obcí v okolí Havířova

Cestujícím z Albrechtic a Těrlicka nový jízdní řád žádné změny nepřináší, lidem z Horní Suché však ano.

Zatímco přímo ve městě Havířově bude v systému městské hromadné dopravy (MHD) po zavedení nového jízdního řádu od 9. prosince celá řada významných změn, lidé v okolních obcí se strachovat nemusejí. „Nám ten současný rozsah linky 2 vyhovuje a nežádali jsme o žádné úpravy," potvrdil starosta Albrechtic Vladislav Šipula.

V Těrlicku by rádi obě linky MHD prodloužili. „S platností nového jízdního řádu k žádným změnám nedochází, ale máme přislíbeno, že obě linky budou počátkem příštího roku, zřejmě od 1. března, prodlouženy. Některé spoje linky 17 by měly ze současné konečné na náměstí pokračovat až na Záguří. Dva spoje linky 20 by měly ze Zeleného Města pokračovat až do místní části Hradiště," řekl starosta Těrlicka Martin Polášek.

K několika drobnějším změnám v jízdním řádu dochází v Horní Suché, kam zajíždí linka 13. Obec přitom o změny nežádala. 

„My jsme nikoho o žádné úpravy jízdního řádu nežádali, a přesto nám některé spoje přidali. Jde o víkendové spoje a bojím se, že nebudou vytížené. Nejde nám o peníze, které nás to bude stát, ale o způsob jednání, kdy s námi nikdo nic nekonzultoval," vyjádřil své udivení starosta Horní Suché Jan Lipner.