Jak řekl Deníku starosta Českého Těšína Vít Slováček, počet heren ve městě je velký a jejich častými návštěvníky jsou zejména klienti z Polska, kde zákon před dvěma lety přísně ohraničil možnost hazardních her.

Provozovatelé heren na území Českého Těšína teď budou muset upravit exteriér svých provozoven tak, aby nelákaly k hazardním hrám. „Povinností provozovatelů heren je odstranit z výloh a fasád domů, ve kterých se nacházejí, blikající displeje s jackpoty, reklamy na bezplatnou konzumaci alkoholu a další vizuální prostředky k nalákání hráčů, které by narušovaly hlavně vztah směrem k mladistvým. Dalo by se říct zanonymnit herny. Tímto způsobem chceme vliv hazardu na občany a na mládež značným způsobem redukovat," vysvětlil starosta.

Dodal, že provozovatelé heren mají dále povinnost umístit ve vnitřních prostorách kamerový systém se sedmidenní dobou záznamu pro případné trestné činy nebo narušování veřejného pořádku, aby policie a další orgány mohly tyto záznamy při vyšetřování použít.

Na novou vyhlášku budou provozovatelé heren nejdříve upozorňováni a postupně se začne vynucovat její dodržování. Na venkovní vzhled heren budou dohlížet úředníci z odboru školství a kultury a městská policie.