Pětadvacetiletá Nikola z Orlové se na sociální síti svěřila, že pravidelně nakupuje v polských supermarketech v Žorách nebo Jastrzębie-Zdrój.

„Kosmetika, prací a mycí prostředky jsou tam mnohem levnější. Vychází tam dobře i potraviny, hlavně sýry, pomazánková másla, jogurty a další mléčné výrobky. Nedávno byly za dobrou cenu čerstvé ryby. Sice zdražili, ale pro Čechy je to pořád levnější než u nás," referuje mladá žena.

Redaktorka Deníku se proto vydala na nákup potravin do dvacet kilometrů vzdáleného obchodního řetězce ve městě Jastrzębie-Zdrój. Stejný nákup pak pořizovala v totožném řetězci v Karviné.

Nákupní seznam obsahoval 35 položek, nechyběly na něm ovoce, zelenina, vejce, mléčné výrobky a další základní potraviny, včetně těch, které si Češi obvykle dopřávají během vánočních svátků.

Aby byl výsledek srovnatelný, vybírala především výrobky těch značek, které nabízí polský i český supermarket. Při kurzu 6,1 koruny za jeden polský zlotý, který banka pro přepočet utracené částky použila, ušetřila redaktorka na vánočním nákupu v Polsku přes 240 korun.

Výrazně levnější bylo chlazené kuře, které vyšlo v Česku skoro o třicet korun dráž, a instatní kávy známých značek.

V Polsku se vyplatí také nákup mouky, tavených i tvrdých sýrů, majonézy, vajec, rajčat, brambor, jablek a dvoulitrových láhví Coca-Coly. Co se naopak nakupovat nevyplatí, je české pivo.

Také Barbora Molnáriová z Dětmarovic jezdí na nákupy do Polska pravidelně. Směřuje však především na tržiště v příhraničí.

„Do Polska jezdíme buď do Zabełkowa, nebo do Cieszyna a nedáme na to dopustit. Za lepší ceny tam nakupujeme vše od jídla, přes nábytek, až po oblečení. A hlavně, polští trhovci jsou velice ochotní a jejich zboží je mnohdy kvalitnější než u nás," popsala svou zkušenost manažerka restaurace.

Do Polska se prý brzy chystá pro živý stromeček a vánoční dárky. „Mají tam velký výběr peněženek, šálů, šátků, kabátů a dalších věcí, které lze darovat k Vánocům," dodala paní Barbora. Redaktorka proto zamířila na tržnici v Cieszyně, kde se to v sobotu ráno Čechy jen hemžilo, přestože venku bylo osm stupňů pod nulou. A skutečně, některé oblečení, kabelky, obuv i hračky vycházejí na cieszynské tržnici přibližně o 15 procent levněji, kvalita je přitom vyšší než ta, kterou u nás nabízí většina vietnamských trhovců nebo některé kamenné obchody.

Polští prodejci byli navíc i přes mrazivé počasí usměvaví a ochotní. Přesto u nich letos nakupuje mnohem méně Čechů než loni.

„Českých zákazníků je ve srovnání s loňským rokem zatím málo, a když už tady přijedou nakupovat, tak dlouho váhají, než něco koupí. Je vidět, že se snaží šetřit, a tak koukají a srovnávají ceny," řekla Deníku paní Małgorzata, prodavačka saní a dalšího vánočního zboží. Podobně jako tato prodavačka mluvilo i dalších šest oslovených trhovců.