„Už od svého nástupu do funkce dělám všechno pro to, aby byl tento dětský domov rodinného typu. Vánoce se tedy u nás slaví tak, jako v rodině," vysvětluje ředitel Dětského domova Srdce Milan Harant s tím, že Vánoce jsou zde založeny na tradicích, které se dodržují stovky let.

Na velké štědrovečerní tabuli, ke které zasedají stolovníci slavnostně oblečeni, nechybí kapr, filé či řízky a bramborový salát. „Jedna věc je tady ale vlastně taková tradičně netradiční. U slavnostního štědrovečerního stolu totiž obsluhuji já, přičemž mi pomáhají další dvě tety, které mám zrovna k ruce," dodává ředitel.

Nechybí ani hraní a zpívání vánočních koled a kouzelné zacinkání na zvoneček, který všechny svolává ke stromečku.

„Děti jsou vždycky celé nedočkavé, ale samozřejmě čekáme, než všichni v klidu dojí. Vánoční dárky pak rozdávají starší děti a obdarováni jsou úplně všichni. Těm, co tráví Vánoce doma, zůstanou dárky pod stromečkem a dostanou je po návratu do domova," přibližuje vánoční nadílku Milan Harant.

Po rozbalení dárečků nastává podle slov ředitele obrovský frmol. „Děti samozřejmě hned všechny dárečky zkoušejí, takže tady pláčou panenky, jezdí tady autíčka na ovládání, a tak už mám raději v kapse připravený malý skládací šroubováček, abych to dokázal zprovoznit. Pohádky u nás nefrčí, minimálně na hodinu a půl se to tady promění v jednu obrovskou hernu," říká ředitel s tím, že děti si hraček opravdu váží a hrají si s nimi.

Letos zůstane v dětském domově na Štědrý den 19 dětí ze 46. „Bohužel se někdy stává, že někteří rodiče si dítě na Štědrý den nevyzvednou, přestože se s nimi domlouváme pomalu už od září. A byly i případy, kdy se dítě vrátilo hned na Boží hod ráno s tím, že chce být radši tady než doma, což je na tom to nejsmutnější, protože my jim tady sice zařídíme adekvátní rodinné prostředí, ale i přesto si myslím, že ta správná a dobře fungující rodina je nenahraditelná," uzavírá Milan Harant.