Zimní variantu Fichtl cupu uspořádali letos poprvé těrličtí motocykloví nadšenci z místního AMK po předchozích úspěšných letních závodech. Trať byla vytvořena v depu, které využívají týmy při srpnových mezinárodních závodech silničních motocyklů. Ani v sobotním závodu strojů s obsahem motorů do 50 ccm však nešlo o žádnou recesi. Borci na letitých strojích se rvali o každou pozici.

Na start se postavilo 21 závodníků na strojích vyrobených do roku 1990, a to značek Jawa Pionýr 05, 20, 21, 23, Mustang 550 a 555, Stadion S11 a S22 nebo Babeta 207 a 210.

Některé stroje byly ve standardní silniční úpravě, jiné byly připraveny jako závodní speciály. Na zasněžené trati však byl rozhodující především um jezdce. Na sněhu rozhodovaly použité pneumatiky a technický stav stroje. Někteří jezdci bojovali se spadlým řetězem, jiní s mrznoucím olejem.

Všechny rozjížďky i finálové jízdy se jely naplno. Natěšení jezdci se na startovní čáru stavěli ještě dříve, než je k tomu startér vyzval. Na trati si pak nic nedarovali a využívali každou chybu soupeřů.

Ve startovním poli byl také starosta Těrlicka Martin Polášek.

„Původně jsme plánovali, aby se jelo 10 minut plus dvě kola. Ale to by možná někteří jezdci v průběhu závodu odpadli, nebo by to nevydržely stroje. Na tom sněhu je to neskutečná zabíračka. Bohatě stačí pět minut a jedno kolo. I tak toho má člověk po dojetí skutečně dost," prozradil těrlický starosta, který doma oprášil svého fichtla a postavil se také na start.

Organizátoři původně počítali i s variantou, kdy by závodní stroje mohly alespoň část tratě zdolávat na zamrzlé ploše Těrlické přehrady.

„Bohužel, když jsme změřili sílu ledu, zjistili jsme, že má jen 10 centimetrů. Na bruslení to stačí, ale pro pohyb většího počtu motocyklů určitě ne. Závody se proto jely jen v závodním depu," vysvětlil Polášek.

Vítězové zimního Fichtl cupu v Těrlicku Richard Ševčík z Nová Bělá, David Bom z Těrlicka-Hradiště a Patrik Čajka z Třanovic.

Výsledky:

1. Ševčík Richard Nová Bělá
2. Bom David Těrlicko-Hradiště
3. Čajka Patrik Třanovice
4. Nutil Jiří Těrlicko
5. Toman Přemek Pstruží
6. Palarczyk Jaroslav Těrlicko-Hradiště

Zdroj: Youtube