Projekt, který se ve městě řeší už několik dlouhých let a za tu dobu doznal mnoha změn, přišel na přetřes hned v úvodu pondělního zasedání zastupitelstva. V bodu, kdy se kontroluje plnění předchozích usnesení, se zastupitel za opoziční ODS Radomil Schreiber zeptal vedení města, zda investor splnil uložené podmínky.

Investorem je firma VOKD, která speciálně k tomuto projektu založila svou dceřinou společnost Zelené terasy. Schreiber už dříve kritizoval, že město nemá s firmou vztahy dostatečně dobře podchycené, firma neplní své závazky a postoj radnice je až příliš laxní.

Firma měla složit bankovní záruku, a jak v pondělí potvrdil ekonomický náměstek primátora Eduard Heczko, dosud tak neučinila.

„Skutečně, bankovní záruka dosud složena nebyla," reagoval na Schreiberův dotaz.

Zastupitelé na to začali řešit, zda dají projektu ještě šanci, nebo firmě smlouvu o budoucím prodeji pozemku vypoví. Nakonec Radomil Schreiber svůj návrh stáhl.

Podle právního názoru je pro město výhodnější ponechat firmě pozemek v pronájmu, kdy za něj řádně platí 50 tisíc korun měsíčně. Na účet města firma také zaplatila část kupní ceny za pozemek a jistinu ve výši tří milionů korun. Navíc už firma ve vlastní režii provedla demolici staré jídelny.

Radnice nyní nemá pro tuto lokalitu jiného zájemce, a nemá proto důvod ke spěchu. Odstoupením od smlouvy by město muselo firmě vrátit jistinu, přišlo by i o nájem a o pozemek by se muselo starat.

Od smlouvy může odstoupit i investor, pokud uzná, že je stavba nad jeho možnosti. Riskuje však, že přijde o jistinu. Nebo zahájí stavbu, což zástupci VOKD slibovali na loňský říjen.

Místopředseda představenstva VOKD Jan Březina Deníku v úterý potvrdil, že projekt je stále živý. „Od našeho záměru v žádném případě neustupujeme. Stavět začneme určitě v tomto roce. Nyní provádíme jen drobné úpravy projektu," řekl s tím, že připustil potíže na získání bankovní záruky k pozemku, který firma nevlastní. „Jinak je ale projekt stále aktuální a podmínky smlouvy s městem plníme," dodal Březina.

Jak už Deník několikrát informoval, Atrium má stát v Lázeňské ulici, kde lázně nikdy nebyly, a která nikdy nebyla ani řádnou ulicí. Místem vedl pouze chodník, který spojoval ulice Rošického a Jana Žižky.

Samotný projekt prošel několika změnami, které zastupitelé rovněž kritizovali.

„Když jsem viděl projekt poprvé, tak jsem ho sám podpořil. S odstupem času a po tolika změnách už jeho zastánce nejsem. Neříkám přitom, že je nyní špatný, ale je jiný. Soutěž byla vyhlášena na projekt a ten je nyní zcela odlišný. Z principu měla být proto vyhlášena nová soutěž," uvedl už loni zastupitel Schreiber.

Podle vedení města však projekt nedoznal tak významných změn. „Myslím si, že zde došlo k neporozumění změn. Investor pouze reagoval na to, že o velkoprostorové byty není takový zájem. Raději proto sáhl k variantě, která počítá s větším počtem bytových jednotek a zároveň větším počtem parkovacích míst," vysvětlil náměstek primátora Petr Smrček.

Ve městě se nejedná o jediný projekt stavby obytného komplexu. Další připravuje jiný soukromý investor v sousedství zámku nad letním kinem. Nové řadovky se staví v Čapím hnízdě poblíž restaurace Jelen. Dům s byty a službami v ulici U Stromovky chtělo stavět také SBD Havířov, které jej ale před časem uložilo k ledu.

V době, kdy ve městě ubývá obyvatel a je dostatek volných bytů k pronájmu i koupi, investoři riskují, že by své nové byty nemuseli na trhu udat.